Ultimativni vodič za onlajn intervju

Umesto telefonskog intervjua, kompanije sve više koriste video-format. Danas se u ovu svrhu sve češće koriste aplikacije kao što su Microsoft Teams, Zoom i Skype. Vizuelni kontakt može biti prednost za kandidate, ali može biti i nedostatak. Zavisi od toga kako se pripremite i kako se na kraju predstavite u razgovoru. Pročitajte naš vrhunski vodič i matirajte taj onlajn intervju!

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Dobri razlozi za onlajn intervju

Onlajn intervju često prethodi klasičnom intervjuu u procesu selekcije osoblja. Time se štedi vreme putovanja podnosioca zahteva i putni troškovi kompanije. Kompanija često organizuje telefonski ili onlajn poziv kako bi utvrdila da li kandidata treba uzeti u obzir za dalju selekciju. Drugi razlog može biti to što kandidat ne može da prisustvuje lično iz organizacionih razloga, kao što je npr. regrutovanje kandidata iz inostranstva.

Obično anketar želi da sazna da li je kandidat prikladan za posao i da li ima pravu motivaciju, ciljeve i radnu etiku koja se podudara sa brendom kompanije. Podnosilac prijave je takođe dobrodošao da iznese svoje ideje ili postavi dodatna pitanja. U slučaju da su vaša interesovanja, kvalifikacije i ciljevi karijere usklađeni sa potrebama kompanije, anketar bi mogao da preduzme sledeći korak i nastavi sa procesom regrutovanja.

Kako se pripremiti za onlajn intervju?

Onlajn intervju je obično strukturiran slično konvencionalnom intervju za posao. Prvo, menadžer počinje uvodom i navodi strukturu i cilj intervjua. Kao podnosilac zahteva, u svakom slučaju, trebalo bi da budete spremni da se predstavite. Uradite temeljno istraživanje o određenom radnom mestu i kompaniji po vašem izboru. Od suštinske je važnosti da budete svesni o čemu se radi o oglašenoj poziciji i šta možete da očekujete od uloge u kompaniji da biste adekvatno odgovorili na pitanja menadžera osoblja. Na intervjuu bi trebalo da budete u mogućnosti da pokažete interesovanje za posao. Prethodno istražite kompaniju ili porazgovarajte sa budućim kolegama o pitanjima kao što je radno okruženje.

Bez obzira na to da li je u pitanju onlajn ili telefonski intervju, preporučujemo da se pripremite apsolutno isto kao što biste se pripremili za klasični intervju. Međutim, neke odlike onlajn intervjua su jedinstvene u odnosu na klasični intervju. Na primer, u onlajn intervjuu ne morate da čekate iznenadni poziv. Sastanak se obično zakazuje unapred putem e-pošte ili telefona. Onlajn intervju obično traje samo 30 minuta, ali uglavnom bi trebalo da planirate najmanje sat vremena. Lična prezentacija je od vitalnog značaja.

Što se tiče dokumentacije za prijavu, slika kandidata je prvo što će menadžeri primetiti. Čak ni iskusni regruteri nisu imuni na uticaj koji ima fotografija kada sude o podnosiocu zahteva. Nije samo pitanje da li neko izgleda privlačno ili prijatno, već i kako se kandidati predstavljaju. Konkretno, u poslovima menadžerskog nivoa ili pozicijama sa spoljnim uticajem, izgled je važna karakteristika kada se prvi put ocenjuje kandidat. Morate biti svesni ovoga tokom onlajn intervjua.

Saveti za onlajn intervju

Iako menadžeri uvek kažu da žele autentične kandidate, oni više cene profesionalizam nego autentičnost. Stoga je važno ne samo ostaviti prijatan i kompetentan utisak, već i profesionalno pristupiti intervjuu. Evo saveta za pripremu i sprovođenje onlajn intervjua:

Kvalitet: koliko je dobra internet veza?

Uverite se da je kvalitet veze dobar. Da biste to uradili, zatvorite sve aplikacije koje nisu relevantne za onlajn razgovor. Pored toga, ne bi trebalo da preuzimate ništa tokom razgovora. Bilo bi najbolje da niko drugi trenutno ne koristi kućnu mrežu tako da možete u potpunosti da koristite internet protok. Uverite se da niste uznemireni i da je vaše okruženje mirno. Proverite da li tehnologija (internet veza, slika, zvuk) radi ispravno tako što ćete obaviti probni poziv sa prijateljem.

Govoreći o pozadini, trebalo bi da izgleda uredno, ni sterilno ni neuredno. Ne bi trebalo da budete u spavaćoj sobi ili prostoriji gde se može videti krevet, korpa za veš ili sudovi. Biljke i polica za knjige postižu znatno bolji efekat. Izaberite odgovarajuću lokaciju, kao što je Vaš radni sto ili bilo koji sto koji će vam omogućiti da razgovor obavite u prijatnoj atmosferi, bez slučajnih prolaznika iza vas.

Proverite uslove osvetljenja

Optimalno osvetljenje je važno kako ne biste ostavili utisak da biste se radije sakrili. Nedostatak osvetljenja otežava regruteru da stekne predstavu o vama. Preterano jako svetlo takođe ima neprijatan efekat na gledaoca. Izbegavajte direktno svetlo sa prednje strane i, umesto toga, izaberite bočni izvor svetlosti. Prirodno svetlo najbolje funkcioniše. Stoga je preporučljivo postaviti računar i veb-kameru u svetlu prostoriju sa prozorima i dnevnim svetlom. Uzgred, prozor ili lampa ne bi trebalo da budu direktno iza vas. Na ovaj način ćete izbeći senke na licu.

Držite udaljenost od oko jednog metra od kamere, jer nije laskavo ako ste preblizu. Tokom intervjua možete se videti i na ekranu u uglu. Povremeno pogledajte da li imate dobro držanje, ali nemojte stalno da buljite u sebe. Isključite malu sliku ako smatrate da Vam previše odvraća pažnju.

Isključite svoj mobilni telefon i eliminišite ostalu buku što je više moguće. Takođe je dobra ideja da zatvorite prozor ako očekujete buku napolju, kao što je saobraćaj na putu ili s igrališta.

Obucite se prikladno

Odeća može da varira u zavisnosti od posla, pozicije i kompanije, ali sa običnom košuljom dugih rukava ili bluzom i običnim pantalonama, skoro ste uvek na sigurnoj strani. Muški kandidati su dobro prihvaćeni u odelu ili bar u košulji i farmerkama. To što ste dobro obučeni može ukazivati na vaš profesionalizam i trud u pripremi za intervju.

Takođe je dobra ideja razmisliti o pravoj frizuri i generalno treba da budete negovani i uredni. Takođe, zapamtite da preko onlajn intervjua imate manje mogucnosti da impresonirate poslodavca tako da je Vaš stajling prilika da se predstavite.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Obratite pažnju na govor tela

Regruter će moći da posmatra gestove, izraze lica i držanje tokom onlajn intervjua. Pokušajte da zadržite dobro držanje tokom celog intervjua i ne zaboravite da se osmehnete.

Ne stidite se!

Onlajn intervju obično odgovara stidljivim ljudima. Čak i ako ste uključili veb-kameru, i dalje ste u svom poznatom okruženju, te ćete se osećati sigurnije nego u čudnoj konferencijskoj sali ili kancelariji. Ova sigurnost vam može pomoći da se osećate malo udobnije. Iskoristite ovu priliku i pokušajte da ostavite trajan pozitivan utisak.

Govorite jasno i razgovetno

Obratite pažnju na jasan izgovor i govorite polako i razumljivo. Vaša poruka ne bi trebalo da bude pogrešno shvaćena i trebalo bi da stigne do sagovornika onako kako ste i planirali da zvuči.

Pokažite interesovanje

Da niste bili zainteresovani za ovaj posao, verovatno se ne biste prijavili. Sada morate jasno staviti do znanja HR-u da ste zainteresovani za posao. Pokažite da ne samo da želite da testirate svoju tržišnu vrednost, već ste i voljni da radite za ovu kompaniju.


Intervju

Motivacija: Zašto se prijavljujete?

Specijalista za ljudske resurse je prvenstveno zainteresovan za Vaše veštine. Osim toga, takođe morate očekivati da vas pitaju o Vašoj motivaciji za prijavu. Zašto želite da radite u ovoj kompaniji? Šta Vas motiviše? Možete proširiti priču o ovom pitanju čak i ako se ne pojavi.

Zabeležite najvažnije tačke

Korisno je napraviti nekoliko beleški neposredno pre intervjua. Zapišite sve što želite da pomenete. Zabeležite ključne tačke koje govore umesto Vas. Zabeležite nekoliko ključnih podataka o kompaniji kako ne biste bili sasvim bez ideja kada Vas pitaju o tome. Dodajte dragocene informacije, kao što su npr. predstojeći sastanci.

Završna priprema

Da li patite od treme? Onda je prava priprema još važnija za Vas. Naučite tehnike opuštanja, uzmite biljni sedativ za hitne slučajeve i idite u krevet dovoljno rano uveče pre intervjua. Pre razgovora mogli biste da razbistrite glavu šetnjom ili sportskom aktivnošću. Posebne vežbe disanja Vam takođe mogu pomoći.

Proverite veb-kameru

Najbolje je da postavite veb-kameru na vrh ekrana. Vaše lice bi trebalo da bude vidljivo u odeljku sa slikama. Nemojte koristiti efekte boja ili okvira. Izgledaju pomalo neprofesionalno i neprikladni su za ovu priliku.

Zašto bi regruter izabrao baš Vas?

Zašto Vi? Očekujte da čujete pitanje: zašto bismo Vas zaposlili? Naglasite da ste namerno izabrali oglašenu poziciju i zašto ste zainteresovani za to. Zato što tražim posao - svakako nije odgovor koji regruter želi da čuje.

Ne koristite sleng

Mnogi maturanti i mlađi studenti često koriste aplikacije za privatne razgovore ili ćaskanja. Zadržite formalni ton ako postoji određena simpatija između Vas i menadžera ljudskih resursa i razgovor za posao će ići dobro. Profesionalnost i distanca su deo razgovora na daljinu i klasičnog razgovora za posao.

Cilj: Šta želite da postignete?

Neposredno pre početka intervjua, postanite svesni cilja kojem težite. Šta treba da uradite da bi ste to postigli? I zapamtite, jedan od najvažnijih koraka ka uspehu je vizualizacija Vaših ciljeva i njihovog ostvarivanja!

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća