Kako napisati CV za konobara ili konobaricu: primeri i saveti

Kao neizostavan deo ugostiteljske ili ketering industrije, konobari i konobarice pozdravljaju goste i efikasno poslužuju hranu i piće, istovremeno obezbeđujući izuzetnu uslugu korisnicima. Ovaj poziv posebno odgovara studentima, osobama koje su nedavno diplomirale ili ljudima bez iskustva koji traže honorarni posao ili dodatni prihod.

S otvaranjem sve više restorana i barova širom Srbije, raste i potražnja za konobarima i konobaricama. Menadžeri očekuju od njih da rade efikasno, veselo i sa osmehom u najprometnijem dobu dana. S obzirom na sve ovo, postavlja se pitanje kako da se istaknete među drugim kandidatima kada se prijavljujete za posao u ugostiteljstvu?

Važno je imati CV bogat ključnim rečima i dobro strukturiran, prilagođen Vašim karijernim ciljevima. Trebalo bi strategijski postaviti informacije kako bi se uskladile s korporativnom kulturom i uključile ključne reči iz određenog oglasa za posao.

Jeste li upoznati s ATS-om? To su sistemi za praćenje prijava (ATS) koji se koriste za filtriranje kandidata prema kriterijumima kao što su godine radnog iskustva, veštine ili posebno industrijsko znanje. Da bi Vam pomogli da napravite CV koji će proći kroz ATS, naši stručnjaci su dizajnirali preko 20 CV šablona, koje možete odabrati u odnosu na svoj nivo iskustva i lične preferencije. Istaknite se i povećajte svoje šanse za uspeh koristeći naše alate i savete koji su u skladu s industrijskim standardima.

Hajde da počnemo!

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Proces pisanja CV-a: kako početi?

CV za konobara ili konobaricu nije drugačiji od klasičnog CV-ja. Bez obzira na iskustvo ili profesiju, mora biti jednostavan za čitanje i jasno napisan. Kako bi proces bio lakši, usmerite pažnju na ključne aspekte, poput sadržaja, strategije, formata, obrasca, i najvažnije, strukture. Zapamtite da se propratno pismo koristi zajedno s CV-jem, pa iskoristite priliku da u njemu detaljnije opišete relevantna iskustva ili veštine.

CV za konobara primer

CV za konobara primer

Preuzmite ovaj primer CV-ja za konobara u PDF-u

Marija je iskusna i kvalifikovana konobarica sa dokazanim uspehom u vođenju timova, radu u prometnim okruženjima, i, što je najvažnije, pružanju vrhunske usluge korisnicima. Ona je ambiciozna i prilagodljiva profesionalna osoba koja želi da unapredi svoju karijeru u ugostiteljskoj industriji. Edinburgh šablon koji koristi je jednostavan za čitanje i predstavlja njeno radno iskustvo, lični profil i veštine na koherentan i dobro struktuiran način.

Ako niste sigurni da li da dodate fotografiju u svoj CV, pogledajte naš članak da biste saznali da li je to potrebno.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Šta uključiti u CV konobara ili konobarice?

Uspešan CV za konobara ili konobaricu treba uključivati osnovne informacije relevantne za ugostiteljsku ili ketering industriju. To može obuhvatiti veštine u pružanju usluga korisnicima, iskustvo rada u dinamičnom okruženju ili, uopšteno, pozitivan stav usmeren na rezultate. Prethodno iskustvo u sličnoj ulozi ili prenosive veštine takođe mogu biti odličan dodatak vašem CV-ju.

Usmerite se na jedinstvene snage i istaknite merljiva postignuća. Iako se izgled CV-ja, uključujući izbor obrasca, može činiti kao prva stvar koju treba uraditi, ne bi trebalo da bude glavni fokus Vašeg CV-ja. Zapamtite da je cilj pokazati kako će Vaše iskustvo i veštine koristiti kompaniji za koju želite da radite. Regruteri i poslodavci samo preleću kroz osnovne detalje, stoga se pobrinite da bude sažeto i ubedljivo!

Ispod su preporučeni delovi koje treba uključiti u svoj CV. Nakon što ste ga popunili osnovnim informacijama, razmislite o dodavanju opcionih delova, poput referenci.

Kada odlučujete koje delove uključiti, razmislite o tome da kreirajte osnovni CV koji detaljno opisuje obim i vrstu svakog projekta na kojem ste radili. Kada to završite, pređite na sastavljanje CV-a usmerenog na određeni posao, fokusirajući se na jednu specifičnu ulogu unutar Vaše oblasti interesovanja.

Kako napisati lični profil za CV konobara ili konobarice

Lični profil, poznat i kao lična izjava, jeste odeljak koji ima za cilj da odrazi Vaše karijerne težnje i ciljeve, pružajući regruterima sjajan prvi utisak. On daje potencijalnim poslodavcima uvid u ono što možete ponuditi pre nego što zarone u detalje Vašeg iskustva i stručnosti. Takođe Vam omogućava da se razlikujete od drugih kandidata koji možda imaju slične kvalifikacije i iskustvo. Na kraju, predstavlja Vašu priliku da se pozitivno istaknete i dodate lični dodir svom CV-ju.

Optimističan, iskren, informativan lični profil može Vam pomoći da osigurate poziv na razgovor. Pročitajte kako napisati lični profil u CV-u da biste saznali više o tome šta čini dobar lični profil i proverene strategije.

Koje veštine treba da sadrži CV za konobara ili konobaricu

Veštine koje sadrži CV za konobara ili konobaricu mogu se razlikovati od posla do posla, ali određene kompetencije su suštinske. Navodite profesionalne (konkretne) veštine i lične karakteristike prilikom pisanja ove sekcije, čak i ako ste ih koristili samo kratko vreme. Lične karakteristike mogu biti manje očigledne jer dolaze prirodno i teško ih je meriti. Naš blog o veštinama i kvalifikacijama koje treba navesti u radnoj biografiji može Vam pomoći u kreiranju ovog segmenta Vašeg CV-ja.

Primeri profesionalnih veština

  • Znanje o hrani, zdravlju i bezbednosti
  • Blago nagovaranje
  • Upravljanje vremenom
  • Dobro pamćenje
  • Obrađivanje transakcija

Primeri ličnih karakteristika

  • Prilagodljivost
  • Orijentisanost ka detaljima
  • Obavljanje više zadataka istovremeno
  • Komunikacija
  • Strpljenje

Šta uključiti u odeljak radnog iskustva kada je u pitanju CV za konobara ili konobarice

Pri sastavljanju odeljka radnog iskustva, usmerite se kako na dužnosti, tako i na postignuća da biste pružili bolji uvid u svoju ulogu i interesovanja. Za svako radno iskustvo, navedite postignuća, poput povećanja prodaje, pozitivnih ocena, preporuka od prethodnih poslodavaca ili kako ste postigli zadovoljstvo korisnika. Potkrepite svoje tvrdnje podacima dok istovremeno pokazujete korist koju možete doneti kompaniji.

Ako se prijavljujete za poziciju koja zahteva više iskustva, kao što je menadžer u ugostiteljstvu, primenite merljive rezultate u sekciji radnog iskustva. Drugim rečima, potrebni su vam dokazi kako biste regruteru pokazali šta ste postigli. Na primer, možete napisati: „planirao/la velike ketering događaje, pomogao/la povećanju prodaje za 20% i doprineo/la razvoju strategija zadržavanja gostiju".

Primeri radnog iskustva za konobara ili konobaricu

Konobarica u Amelia Caffe, 2012-2016.

Obrađivala porudžbine korisnika, brzo poslužujući hranu i piće kako bi gosti bili zadovoljni. Pružala preporuke sa menija, odgovarala na pitanja i delila dodatne informacije sa gostima restorana kako bi poboljšala njihovo iskustvo tokom obroka. Sarađivala sa kuhinjskim osobljem i menadžerom restorana da bi osigurala nesmetan rad.

  • Dobila je povišiću od 5% zbog izuzetnih rezultata u pružanju usluga korisnicima i pozitivnih povratnih informacija od strane gostiju.
  • Pružala je izuzetnu uslugu za stolovima, što je rezultiralo povećanjem broja gostiju za 40% u roku od šest meseci.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Kako napisati dodatnu sekciju iskustva za CV konobara ili konobarice

Imate li volontersko, stručno ili iskustvo na kratkoročnim poslovima koje je relevantno za ovu ulogu? Prikažite šta ste radili u dodatnoj sekciji iskustva i istaknite svoja ključna dostignuća. Dodatna sekcija iskustva je opciona, ali može pomoći da poboljšate svoj CV i učinite ga privlačnijim i jedinstvenim, posebno ako nemate puno radnog iskustva. Spremite informacije o dodatnim aktivnostima koje niste naveli u CV-ju u svoj osnovni CV i imajte ih pri ruci pre intervjua za posao. Kako biste unapredili svoj CV, razmislite o dodavanju informacija o jezicima, hobijima i interesovanjima u svoj CV za konobara ili konobaricu. Uverite se da su ove informacije relevantne za ulogu i dodaju vrednost Vašoj prijavi.

Primeri dodatnog iskustva

  • Završen Kurs služenja hrane i pića pod nazivom „Hospitality Service Training Course”, Beograd, 2016.
  • Volontirala na dobrotvornoj akciji u Srednjoj školi „Svetozar Miletić” u Novom Sadu, 2011.

Kako navesti obrazovanje u CV-ju konobara ili konobarice

Nije potrebna visoka stručna sprema ili kvalifikacija za posao konobara ili konobarice. Ipak, srednje obrazovanje ima neprocenljivu vrednost i pokazuje da ste preduzeli inicijativu. Umesto fokusa na kvalifikacije, većina regrutera traži praktično iskustvo i želi zaposliti ljude sa ključnim veštinama i osobinama kojima će se istaći.

Organizacija odeljka koji obuhvata obrazovanje trebalo bi da bude u formatu koji je lako čitljiv kako bi bio privlačan regruterima. Na primer, navedite ime škole, lokaciju, datume pohađanja i stepen/diplomu/sertifikat stečen. Ove informacije su dovoljne regruterima i menadžerima prilikom pregleda prijava za konobara ili konobaricu.

Ključne tačke

Manje zaista znači više kada su u pitanju prijave za posao. Uključivanje ključnih reči relevantnih za oglas za posao u svoju prijavu od početka može održati interesovanje čitalaca i pokazati da ste posvetili vreme razumevanju njihovih zahteva.

Ovo su ključne tačke za pisanje dobrog CV-ja za konobare ili konobarice

  • Neka informacije budu sažete, pozitivne, proaktivne i lako čitljive.
  • Izradite sveobuhvatan glavni CV, a zatim prilagodite CV za određeni posao.
  • Učinite svoj CV urednim, razrađenim, organizovanim i profesionalnim.
  • Pažljivo pročitajte oglase za posao i prepoznajte ključne reči.
  • Sastavite rezime CV-ja koristeći samo relevantne informacije iz glavnog CV-ja.
  • Uključite lične karakteristike i profesionalne veštine.
  • Napišite pozitivan rezime ličnih podataka u CV-ju, fokusirajući se na zahteve posla.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća