Kako navesti radno iskustvo u CV-u? Saveti i primeri

Imate li osećaj da radno iskustvo u vašoj biografiji ne odražava tačno vaše veštine? Mi iz CV Maker-a verujemo da je vreme da ažurirate svoju biografiju kako biste bili korak bliže poslu iz snova! Sa 20+ profesionalnih šablona koje možete izabrati i našim CV Graditeljem, možete lako da kreirate svoj CV u neograničenom broju verzija kako biste ga najbolje prilagodili svojim ciljevima u karijeri.

Što se tiče radnog iskustva u biografiji, razumemo da neki ljudi imaju više iskustva od drugih, a da drugi možda tek počinju svoju karijeru. Ipak, ovaj članak će vam pomoći da u biografiji prikažete svoje dnevne obaveze, specifična postignuća na poslu i dodatno iskustvo. Zapamtite da ovaj odeljak, kao i drugi, ima mnogo konvencija o imenovanju kao što su iskustvo u karijeri, istaknuto iskustvo ili istorija zaposlenja.

Pored prilagođavanja CV-a vašim karijernim ciljevima, postoje dve stvari koje treba imati na umu kada pišete radno iskustvo u CV-ju. Prvo, ako ste završili volontersko iskustvo, stažiranje ili druga kratkoročna iskustva, stavite to u odeljak za dodatno iskustvo. Drugo, radno iskustvo treba da pokaže vaše dužnosti u odnosu na dostignuća. Budite oprezni sa sistemima za praćenje kandidata (ATS), softverom koji se koristi za skeniranje biografija prema lokaciji, godinama iskustva, obrazovanju ili zahtevima posla. Ispod su osnovni saveti o tome kako da najbolje navedete svoje radno iskustvo u CV-u.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Počnite sa svojim najnovijim ili trenutnim radnim iskustvom

Većina poslodavaca želi da sazna vaše najnovije iskustvo, pa vam savetujemo da počnete sa trenutnim ili poslednjim poslom i da idete unazad. Usredsredite se na dužnosti navedene na radnom mestu i izostavite nebitne informacije. Alternativno, ako imate malo ili nimalo iskustva, trebalo bi da napravite rezime kvalifikacija prateći biografiju zasnovanu na veštinama. Usput, pogledajte primere radnih biografija diplomaca kako biste dobili bolji uvid o tome kako da kreirate konverziju akademskih veština.

Neka vaš CV bude jasno i sažeto napisan

Želite da vaš CV bude lak za čitanje i informativan, pa vam savetujemo da ne navodite svoje radno iskustvo u formi nabrajanja, već da koristite potpune rečenice. Izaberite ključne reči iz oglasa za posao koje odgovaraju vašem radnom iskustvu i prilagodite formulaciju. Ne da samo da prepišete, već da strateški uključite relevantne ključne reči u opis posla ili ključna dostignuća.

Prilagodite svoje radno iskustvo ciljevima u karijeri

Navedite stečena znanja i veštine relevantne za vaše ciljeve u karijeri tako što ćete osigurati da odgovaraju poslu za koji se prijavljujete. Istaknite to u svom CV-u, ali budite spremni da na intervjuu navedete primere i situacije koje to mogu podržati.Na kraju, prilagođena biografija vam pomaže da obezbedite sebi prvi intervju, gde ćete zatim morati da razradite ključne dužnosti i dostignuća.

Odvojite svoje dužnosti od dostignuća

Ključ za pisanje odličnog opisa posla u odeljku radnog iskustva je da pokažete šta ste uradili u odnosu na ono što ste postigli. Vaše dnevne obaveze treba da budu objašnjene u četiri do šest redova i uvek treba da budu pune rečenice. Pored toga, uvek treba da počnu jakim akcionim glagolom.

Navedite merljiva dostignuća

Kada napišete svoje dnevne obaveze, pratite ih sa dva do tri ključna dostignuća u obliku nabrajanja. Ova dostignuća su najkorisnija kada su merljiva, pokazujući šta ste radili, kako i kakav je bio rezultat ili pozitivan uticaj. Oni takođe treba da počnu jakim glagolom radnje kao što je povećan, stvoren, razvijen ili pokrenut.

Uključite samo godine

Za potrebe ATS-a i radi lakšeg čitanja, bolje je navesti samo godine. Ovo je takođe još jedna strategija koja se koristi za rešavanje svih praznina u karijeri ili kratkoročnih iskustava. Alternativno, savetujemo da takva iskustva premestite u odeljak za dodatno iskustvo ako je moguće. Ako ste imali više iskustava ili titula radnih pozicija, navedite samo najnovije i/ili primenljive titule. Ovo je od suštinske važnosti za potrebe ATS-a, pošto regruteri ili menadžeri za zapošljavanje obično filtriraju prema određenim titulama/nazivima radnih pozicija.

Koristite spoljne resurse da biste kreirali savršen opis posla

Vaš početni instinkt bi mogao biti da navedete sve svoje zadatke i dnevne obaveze, ali ovaj put može biti poguban u vašoj potrazi za poslom. Zapamtite, CV je najbolje prilagoditi vašim ciljevima u karijeri. Preporučujemo vam da uradite svoje istraživanje kako biste bolje razumeli zahteve posla kako biste mogli da uključite relevantne dužnosti. Ovo će zauzvrat pokazati regrutu ili menadžeru za zapošljavanje da ste uradili svoje istraživanje i da ste prava osoba za posao.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Uverite se da je svaki opis posla napisan u istom stilu

Ovo se ne odnosi samo na opis vašeg posla već i na ceo CV. Ako odlučite da navedete samo godine, morate to učiniti za sve druge poslove. Isto važi i za stil pisanja, na kraju krajeva, reč je o profesionalnom dokumentu, tako da treba izbegavati pravopisne i gramatičke greške. Takođe, imajte na umu da se radne obaveze i trenutne uloge moraju pisati u sadašnjem vremenu. Dok su nabrajanja privremenih i svih prošlih uloga napisani u prošlom vremenu.

Radno iskustvo primer medicinska sestra

Primeri radnog iskustva u biografiji

Korisnička služba, primer radnog iskustva

Vođa tima za korisničku podršku | Greenfield Insurance Services, Sautempton, 2016 – danas

Vodim, motivišem i upravljam timom od 15 predstavnika korisničke podrške kako bi poslovnim klijentima pružili efikasnu kratkoročnu pomoć u osiguranju. Svakodnevno pratim učinak tima i pravim dnevne, nedeljne i mesečne izveštaje za više rukovodstvo. U aktivnom sam kontaktu sa internim zainteresovanim stranama kako bi efikasno rešavao probleme i prisustvovao sesijama strategije kako bi se prikazao napredak i vizija kompanije.

  • Održao sam timsku obuku koja je podigla moral tima i poboljšala rezultate zadovoljstva kupaca za 70%.
  • Smanjio sam broj nerešenih pitanja pokretanjem dnevnih sastanaka.
  • Nagrađen sam godišnjom Greenfield-ovom nagradom za izvrsnost korisničke usluge 2019. i 2020. godine.

Programer softvera, primer radnog iskustva

Android programer, MSC Grupa, UK, 2015. – danas

Podržavam senior programere softvera u različitim fazama životnog ciklusa razvoja softvera od prikupljanja zahteva i proširenja do pravljenja Android aplikacije. Vršim svakodnevna testiranja kako bi se osigurala tačna i pravovremena primena, koristeći Java, Android Studio, MiSKL i Restful API-je. Sarađujem sa višefunkcionalnim timovima na izradi izveštaja i pomažem u kodiranju, dizajnu i rasporedu aplikacija prema specifikacijama kompanije/klijenta.

  • Zajednički razvijen prilagođeni API koristeći YouTube i dodatke za pravljenje video zapisa.
  • Kreirani Git-hub linkovi i povezani članovi/klijenti grupe dok upravljate svom komunikacijom.

Menadžer marketinga, primer radnog iskustva

Marketing Menadžer | Cianca, Velika Britanija, 2018 - 2022

Nadgledam šestočlani marketinški tim, vodim strateško planiranje i nadgledam marketinški budžet od šest cifara. Dizajniram marketinške kampanje od samog koncepta do završetka, uključujući analizu trendova, izveštavanje i kontinuirano poboljšanje procesa. Direktno angažovanje zainteresovanih strana sa nagrađivanim marketinškim partnerima u vezi sa sadržajem, odnosima s javnošću i događajima u oblasti digitalnog marketinga.

  • Realizovani strateški marketinški planovi za privlačenje potencijalnih kupaca.
  • Resegmentirano postojeće tržište kroz strateško planiranje i obezbeđeno na vreme iu okviru budžeta isporuka projekata.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Šta je dodatno iskustvo i kako da ga uključim u svoj CV?

Sve što uključite u svoju biografiju mora biti relevantno za posao za koji se prijavljujete. Pretpostavimo da ste imali sporedne poslove ili kratkoročno radno iskustvo kao što su stažiranje ili volontiranje. U tom slučaju, savetujemo vam da ovo uključite u novi odeljak pod nazivom „Dodatno iskustvo“, po mogućnosti sa isključenim datumima.CV ne bi trebalo da ima više od dve stranice, a jedan od načina da se to obezbedi je da se strateški uključi samo relevantno i nedavno radno iskustvo, a ostatak premesti na dodatno iskustvo. Čineći to, ne odustajete od informacija u potpunosti i možete prikazati naslove koje ste imali u prošlosti ili nekoliko ključnih dostignuća iz prošlih uloga. Na ovaj način, i dalje ćete imati tačke za razgovor u intervjuu, ali nemojte stavljati nikakve crvene zastavice ako su informacije zastarele ili irelevantne.

Primeri dodatnog radnog iskustva u CV-u

Mašinski Inženjer, primer dodatnog radnog iskustva

Diplomirani inženjer mašinstva | ENG Design Partnership Ltd., UK

  • Ostvario značajan doprinos u pružanju pomoći višem mašinskom inženjeru u projektovanju i modelovanju jednog dela mreže tople i hladne vode za multidisciplinarni projekat velikih razmera.
  • Dobio pozitivno priznanje za crteže dizajnirane na AutoCAD-u i većina mojih radova izabrana je za predstavljanje klijentima.

Asistent prodaje, primer dodatnog radnog iskustva

Asistent prodaje | Beehive, Lids, Velika Britanija

  • Dobio „Above & Beiond“ nagradu za preuređenje obuke za prodaju i povećanje efikasnosti u obuci novim zaposlenima.
  • Uštedeli smo otprilike 50 hiljada funti godišnje identifikacijom i prijavom niza lažnih artikala koje je isporučio novi dobavljač.

Inženjer podataka, primer dodatnog radnog iskustva

Inženjer podataka, pripravnik | VMware, Velika Britanija

Pripravnik za kompletan softverski inženjering | Microsoft, UK

Ključne smernice

Vaše radno iskustvo je od najveće važnosti kada je u pitanju zapošljavanje, a način na koji ga predstavljate može biti ono što vas izdvaja od ostalih kandidata. Na današnjem tržištu rada, odgovore u početku proverava ATS softver, ali to nije uvek slučaj. Rekavši to, vaš CV ne bi trebalo da bude dugotrajna 'priča'; to mora biti sažet i profesionalan dokument koji ističe vaše iskustvo.Savetujemo vam da uvek počnete sa usavršavanjem svog radnog iskustva pre nego što napišete svoju biografiju. Procenite svoje ciljeve u karijeri, sprovedite istraživanje i pokušajte da razumete zahteve za rad u određenoj ulozi ili polju. Kada budete imali bolji pregled ovih informacija, biće vam mnogo lakše kako da sortirate i navedete svoje radno iskustvo.

Dodatni saveti o tome kako da uključite radno iskustvo u CV:

  • Navedite sve svoje poslove i povezane dužnosti, projekte ili ključna dostignuća, a zatim ih uporedite sa radnim mestom.
  • Izdvojte ono što je bitno, a ostalo izostavite.
  • Počnite sa najjačom rečenicom i najrelevantnijom obavezom za opis vašeg posla.
  • Ukratko opišite svaku odgovornost, fokusirajući se na dužnosti relevantne za ciljeve vaše karijere.
  • Navedite veštine i kompetencije koje su korišćene i stečene na svakoj poziciji uzimajući u obzir da se one mogu koristiti kao prenosive veštine.
  • Uključite merljiva dostignuća i imajte na umu da ćete tako možda početi da primećujete obaveze koje se mogu pretvoriti ili preformulisati u dostignuća.
  • Uključite kurseve obuke na radnom mestu čak i ako nije bilo sertifikacije, jer se to može uključiti kao dostignuće.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća