Koje veštine i kvalifikacije trebate navesti u svojoj radnoj biografiji?

Pisanje CV-a često izgleda kao izazovan, zastrašujući i dosadan zadatak. Međutim, pre ili kasnije, ukoliko želite da budete atraktivni na tržištu rada moraćete da pristupite izradi CV-a.

Kada opisujete svoje radno iskustvo, kvalifikacije i veštine, mnogi će steći utisak da pokušavate da se što bolje prodate firmi za čije radno mesto konkurišete. U ovoj situaciji, poseban izazov je opisati kakvi ste zaista vi kao osoba i koji su to kvaliteti koji vas čine jedinstvenim, zanimljivim i istovremeno poželjnim kandidatom za konkurisanu poziciju.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Tvrde i meke veštine

Jedna od početnih tački koju možete koristiti prilikom kreiranja CV-a jeste navođenje vaših tvrdih i mekih veština.Koristeći ovaj pristup,možete jednostavno dobiti bolji pregled koji će vam olakšati da sami napišete svoju radnu biografiju. Medjutim, verovatno se pitate čemu tvrde i meke veštine zaista služe? Kada su u pitanju poslodavci, retko se dešava da će se u razmatranje uzeti samo meke ili samo tvrde veštine. Većina poslodavca će, u zavisnosti od pozicije za koju konkurišete, u razmatranje uzeti obe. Kada govorimo o tvrdim veštinama, u njih ubrajamo veštine koje ste stekli tokom studiranja i rada i predstavljaju veštine od velikog značaja za poziciju za koju se prijavljujete. Kada su u pitanju meke veštine, one su obično opšte/generalne i u osnovi su neophodne za sve vrste poslova.Stoga su, meke veštine u poređenju sa teškim veštinama, po prirodi racionalnija grupa veština koja je više orjentisana ka vašoj ličnosti.

Tvrde veštine se lako mere i definišu. One se stiču kroz formalno obrazovanje i usavršavanje i omogućavaju vam da svakodnevno obavljate radne zadatke usko vezane za vašu profesiju.

Da bi ste jasnije utvrdili koje su vaše tvrde veštine, neophodno je da odgovorite na sledeća dva pitanja:

  1. Koje kvalifikacije ili sertifikate trenutno imate
  2. Koje veštine se stekli na prethodnim poslovim

Kada je reč o vasim mekim veštinama, obično ih je teže razumeti jer su dosta fluidnija grupa veština. Meke veštine se još zovu i interpesonalne ili društvene veštine i u njih ubrajamo kvalitete kao što su : timski rad, empatija, liderske veštine, profesionalazam, komunikacija, posvećenost… Jedan od načina da saznate o svojim prednostima u ovim oblastima jeste da utvrdite da li ste pored obavljanja praktičnih zadataka doprineli i pozitivnoj atmosferi u svom radnom okruženju.

Da bi ste lakse definisali svoje meke veštine odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Da li mislite da ste imali sluha za vaše kolege i to šta su oni imali da kažu?
  2. Da li imate utisak da su kupci/klijenti bili zadovoljni vama kao osobom?
  3. Da li smatrate da su oni koji su bili deo vašeg tima na vas gledali kao na osobu koja je zadovoljna životom?

Sve sto vam padne na pamet stavite na papir. Ne razmišljajte toliko o onome što zapisujete već se pobrinite da izvučete sve što vam je u sećanju. Medjutim, i dalje bi trebalo da budete u mogućnosti da navedete razlog zašto smatrate da je baš ta veština relevantna za poziciju koju aplicirate i da eventualno navedete primer.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Koje veštine treba da uključim u svoj CV?

Metafora koja se koristi za odgovor na ovo pitanje je pitati nekoga koliko klavira ima na svetu.
Niko ne zna sa sigurnošću koliko ih ima, tako da vam niko ne može reći šta tačno da uključite u svoju radnu biografiju.
Ali da bi smo vam pomogli, pre nego što u svoj CV uneste bilo koju od ovih veština, neophodno je da sebi odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Da li će veštine koje ste stekli naterati poslodavce da podignu obrvu?
  2. Koja će vas veština izdvojiti iz gomile?
  3. Koje veštine treba da posedujete da bi ste bili idealan kandidat za pozicicju koja se oglašava?

Naravno, veštine koje treba da navedete u potpunosti zavise od vrste posla za koji se prijavljujete.

Prvo od čega treba da poćnete je da proučite stvarni opis posla i proverite ključne veštine koje vaš potencijlni poslodavac traži od idealnog kandidata. Ovo su detalji kojih treba da budete svesni i možda ne bi bilo loše uzeti olovku i parče papira i zapisati veštine koje se traže u oglasu koji trenutno čitate.

Veštine koje su od relevantnog značaja za poziciju za koju konkurišete, obavezno unesite u svoj CV. Ne bi trebalo da unosite veštine o kojima nemate predstavu šta konkretno znače. Npr.ako se od odredjenog kandidata traži da može da jaše konja, ne bi trebalo po svaku cenu da napišete da možete, posebno ako nikada niste ni seli na konja.U svom CV-u istaknite svoje najvažnije veštine ali i to da ste spremni da naučite i savladate nove.Pored vaših tvrdih i mekih veština, trebalo bi da razmislite i o prenosivim veštinama.Ove veštine će verovatno biti korisne u mnogim različitim poslovima,pored veština koje su ključne i već podrazumevane.A to su na primer:rad na računaru, osnovne matematičke veštine, veštine pisanja i razumevanja.

Ovo je samo nekoliko primera a vi morate pažljivo da razmislite o tome šta je potrebno za određeno radno mesto. Na primer, ako aplicirate za poziciju vaspitača u vrtiću,poznavanje rada na računaru možda neće biti direktno relevantno za ovaj posao.Međutim,poslodavcima može biti od interesa da znaju da ste efikasni i da dobro organizujete svoje vreme.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Kako ubediti potencijalnog poslodavca da zaista posedujete potrebne veštine?

Pisanje CV-a nije samo navođenje i nabrajanje veština kojima trenutno vladate već i umeće kojim ćete poslodavcu staviti do znanja kako ste tu veštinu stekli i/ili primenili.

Na primer, ako u svom CV/u navedete da tečno govorite nemački jezik, trebalo bi da navedete i koje kvalifikacije imate, kako ste naučili jezik i kako je znanje tog jezika doprinelo vašoj profesionalnoj karijeri. Ako je moguće, navedite primer uspešne saradnje sa klijentima iz nemačkog govornog područja (sklapanje ugovora, zajednički projekti i td.

Danas postoji beskonačan broj CV obrazaca i primera onlajn, koji vam u većoj ili manjoj meri mogu pomoći da organizujete svoj CV. Primetićete da smernice za organizaciju CV-a variraju od izvora do izvora. Neki od ovih izvora preporučuju da svoje radno iskustvo organizujete hronološkim redom dok neki smatraju da svoj CV trebate započeti najnovijim iskustvom. Ima I onih koji preporučuju da svoj CV organizujete na osnovu relevantnosti informacija koje se traže u oglasu.Koji ćete od ovih pristupa koristiti zavisi isključivo od vas i okolnosti sa kojima se suočavate.Ako ste već radili u svojoj branši više od 25 godina i smatrate da imate široko i raznoliko radno iskustvo, možda postoje neke stvari koje biste mogli izostaviti jer se već same po sebi podrazumevaju.

Takodje, radno iskustvo koje nije od relevantnog značaja za poziciju za koju konkurišete može biti izostavljeno. Na primer, ako konkurišete za radno mesto advokata za ljudka prava, verovatno iz svog CV-a možete izostaviti letnje poslove tipa rad u baru, dostavljač hrane…

S druge strane, ako ste skoro diplomirali, onda je sasvim logično da nemate mnogo relevantnog iskustva iz tražene oblasti. U ovom slučaju možete zainteresovati poslodavca za vas kao kandidata time što ćete navesti sve sto ste ranije radili kako bi poslodavac stvorio sliku o tome kakva ste osoba i da li se uklapate u njihovu organizaciju. Pokušajte da nedostatak relevantnog iskustva okrenete u svoju korist time sto ćete poslodavcu staviti do znanja da ste otvoreni za profesionalnu saradnju i usavršavanje i da će treningom/praksom koju vam obezbede dobiti radnika po meri njihovih potreba.

Kao što vidite, postoji bezbroj načina da formirate svoj CV. Stoga je dobra strategija da pregledate nekoliko različitih šablona pre nego što odlučite koji od njih odgovara vašim potrebama.

Koje veštine traži vaš poslodavac?

Kao što smo već pomenuli, kada se prijavljujete za konkretnu poziciju, važno je pažljivo proučiti opis posla i proveriti koje se veštine izričito traže. Medjutim, lakše je reći nego učiniti. Moguće je da šaljete CV određenom delu kompanije koja ima različite osnovne poslove i samim tim različit fokus.Ako je to slučaj, razmislite o tome šta najviše želite da saopštite o sebi. Ako zaista želite posao pisca, onda se pobrinite da vaše veštine koje se odnose na to budu istaknute: pisanje za studentske novine, vaš lični blog (ako ga imate), pomenite kolumnu koju ste pisali za lokalne novine u vašem gradu i td. Ukratko navedite svoje obrazovanje i radno iskustvo, fokusirajući se na na meke i prenosive večtine i na svoju želju za učenjem. Korisno bi bilo i da kontaktirate osobu koja se bavi aplikacijama za posao u toj firmi (npr.neko ko radi kao HR) i pitate za savet.

Na taj način možete saznati koje stvari bi zaista trebalo da istaknete, šta je nebitno i da li ih više zanimaju vaše tvrde ili meke veštine.

Ovaj korak će vam istovremeno pomoći da se indirektno istaknete kao kandidat pokazujući svoje angaržovanje i zainteresovanost.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Ključni saveti za opsivanje veština u vašem CV-u

Profesionalne I interpersonalne veštine su sastavni deo svake radne biografije, ali imajte u vidu da način na koji ćete ih predstaviti igra podjednako bitnu ulogu. Ukoliko veštine koje ste naveli nemaju nikakvog značaja za prijavu ili su previše generičke, to vam neće pomoći da vas pozovu na intervju za posao.

Obratite pažnju na sledeće savete; Pre nego što počnete da radise na odeljku o veštinama u vašem CV/u, pažljivo pogledajte opis posla.Zapitajte sebe; koje su minimalne veštine potrebne za ovaj posao?Koje druge veštine će vam pomoći da budete uspešni u ovoj ulozi ? Koje su najvažnije veštine? Pokušajte da rasporedite svoje veštine u skladu sa tim.

Tvrde veštine specifične za posao mogu se smatrati neophodnim minimumom za kandidate. Da bi prošao prvu selekciju, kandidat mora da poseduje ove veštine (npr. Vozač mora biti sposoban da vozi, programer mora znati određene programske jezike). Make veštine su mesto gde kandidat može da se istakne.Ako na primer imate dobre komunikativne ili saradničke veštine, to će vas učiniti boljim kolegom za rad i saradnju. Pokušajte da budete što konkretniji;umesto da samo pominjete veštine rada na računaru, bolje je da pomenete da ste vešti u pravljenju prezentacija, radu sa velikim Eksel datotekama ili razumevanju HTML-a, na primer.

Budite spremni da navedete primere tokom intervjua za posao kada vas pitaju za odredjene veštine koje ste spomenuli u svom CV-u. Svako može da navede veštinu,ali morate biti u stanju da demonstrirate veštinu na primeru iz stvarnog života.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća