Koje veštine i kvalifikacije trebate navesti u svojoj radnoj biografiji?

Pisanje CV-a često izgleda kao izazovan, zastrašujući i dosadan zadatak. Međutim, pre ili kasnije, ukoliko želite da budete atraktivni na tržištu rada, moraćete da pristupite izradi CV-a.

Kada opisujete svoje radno iskustvo, kvalifikacije i veštine, mnogi će steći utisak da pokušavate da se što bolje prodate firmi za čije radno mesto konkurišete. U ovoj situaciji, poseban izazov je opisati kakvi ste zaista vi kao osoba i koji su to kvaliteti koji Vas čine jedinstvenim, zanimljivim i istovremeno poželjnim kandidatom za konkurisanu poziciju.

Pri pisanju CV-ja, morate biti sigurni da razumete koji su Vaši ciljevi u karijeri. Na današnjem tržištu rada, morate se izdvojiti u odnosu na druge kandidate, a jedan od načina da to uradite je kreiranje CV-a koji je prilagođen ATS-uATS je skraćenica sistema za praćenje kandidata i to je softver koji koriste regruteri ili menadžeri za zapošljavanje u procesu selektovanja prijava za posao, tako što razvrstavaju radne biografije na osnovu ključnih reči profesionalnih i ličnih veština.

Ovaj članak ne samo da će Vas uputiti gde i kako da navedete svoje veštine, već će Vam pružiti i dodatni uvid u različite vrste veština koje će Vam pomoći da dobijete prvi intervju!

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Profesionalne veštine i lične karakteristike

Jedna od početnih tački koju možete koristiti prilikom kreiranja CV-a jeste navođenje svojih profesionalnih i ličnih veština. Koristeći ovaj pristup možete jednostavno dobiti bolji pregled koji će vam olakšati da sami napišete svoju radnu biografiju. Međutim, verovatno se pitate čemu profesionalne i lične veštine zaista služe? Kada su u pitanju poslodavci, retko se dešava da će se u razmatranje uzeti samo lične ili samo profesionalne veštine. Većina poslodavca će, u zavisnosti od pozicije za koju konkurišete, u razmatranje uzeti i jedne i druge.

Kada govorimo o profesionalnim veštinama, u njih ubrajamo veštine koje ste stekli tokom studiranja i rada i predstavljaju veštine od velikog značaja za poziciju za koju se prijavljujete. Kada su u pitanju lične veštine, one su obično opšte, odnosno generalne, i u osnovi su neophodne za sve vrste poslova. Stoga su lične veštine, u poređenju sa profesionalnim veštinama, po prirodi racionalnija grupa veština koja je više orjentisana ka Vašoj ličnosti.

Profesionalne veštine se lako mere i definišu. One se stiču kroz formalno obrazovanje i usavršavanje i omogućavaju Vam da svakodnevno obavljate radne zadatke usko vezane za Vašu profesiju. Da bi ste jasnije utvrdili koje su profesionalne veštine, neophodno je da odgovorite na sledeća dva pitanja:

  1. Koje kvalifikacije ili sertifikate trenutno imate?
  2. Koje veštine se stekli na prethodnim poslovim?

Kada je reč o Vašim ličnim veštinama, obično ih je teže razumeti jer su dosta fluidnija grupa veština. Lične veštine se još zovu i interpesonalne ili društvene veštine i u njih ubrajamo kvalitete kao što su : timski rad, empatija, liderske veštine, profesionalazam, komunikacija, posvećenost… Jedan od načina da saznate o svojim prednostima u ovim oblastima jeste da utvrdite da li ste pored obavljanja praktičnih zadataka doprineli i pozitivnoj atmosferi u svom radnom okruženju.

Da biste lakše definisali svoje lične veštine, odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Da li mislite da ste imali sluha za svoje kolege i to šta su oni imali da kažu?
  2. Da li imate utisak da su kupci/klijenti bili zadovoljni Vama kao osobom?
  3. Da li smatrate da su oni koji su bili deo Vašeg tima na Vas gledali kao na osobu koja je zadovoljna životom?

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Koje veštine treba da uključim u svoj CV?

Niste sigurni koje veštine da izaberete za svoj CV? Ne brinite; naši stručnjaci u CVMaker-u imaju iskustva u pisanju CV-a i pružili su uvid u trendove standardne industrije. Moraćete da počnete tako što ćete pažljivo proceniti svoje iskustvo. Kada bolje razumete vrste veština koje ste stekli, moći ćete da izaberete najbolje veštine koje ćete prikazati u svom CV-u.

Da bismo vam pomogli, pre nego što u svoj CV uneste bilo koju od ovih veština, predlažemo Vam da sebi odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Da li će veštine koje ste stekli naterati poslodavce da podignu obrvu?
  2. Koja će Vas veština izdvojiti iz gomile?
  3. Koje veštine treba da posedujete da biste bili idealan kandidat za pozicicju koja se oglašava?

Naravno, veštine koje treba da navedete u potpunosti zavise od vrste posla za koji se prijavljujete. Prvo od čega treba da poćnete je da proučite stvarni opis posla i proverite ključne veštine koje Vaš potencijlni poslodavac traži od idealnog kandidata. Ovo su detalji kojih treba da budete svesni i možda ne bi bilo loše uzeti olovku i parče papira i zapisati veštine koje se traže u oglasu koji trenutno čitate.

Veštine koje su od relevantnog značaja za poziciju za koju konkurišete, obavezno unesite u svoj CV. Ne bi trebalo da unosite veštine o kojima nemate predstavu šta konkretno znače. Na  primer, ako se od određenog kandidata traži da može da jaše konja, ne bi trebalo po svaku cenu da napišete da možete, posebno ako nikada niste ni seli na konja. U svom CV-u istaknite svoje najvažnije veštine, ali i to da ste spremni da naučite i savladate nove. Pored Vaših profesionalnih i ličnih veština, trebalo bi da razmislite i o prenosivim veštinama. Ove veštine će verovatno biti korisne u mnogim različitim poslovima, pored veština koje su ključne i već podrazumevane. A to su, na primer: rad na računaru, osnovne matematičke veštine, veštine pisanja i razumevanja.

Ovo je samo nekoliko primera, a vi morate pažljivo da razmislite o tome šta je potrebno za određeno radno mesto. Na primer, ako aplicirate za poziciju vaspitača u vrtiću, poznavanje rada na računaru možda neće biti direktno relevantno za ovaj posao. Međutim, poslodavcima može biti od interesa da znaju da ste efikasni i da dobro organizujete svoje vreme.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Primeri profesionalnih veština u biografiji

Naš generalni savet je da budete precizni i da koristite specifičnije termine prilikom navođenja profesionalnih i tehničkih veština. Evo primera profesionalnih veština u CV-u arhitekte:

new hard skills

Primeri ličnih veština u biografiji

U nastavku ćete videti primere dobrih ličnih karakteristika koje možete staviti u biografiju. Zapamtite da Vaše lične veštine moraju biti uključene u odeljak Vašeg ličnog profila. Određene lične veštine kao što su upravljanje projektom ili komunikacija mogu biti lične za neke poslodavce, a profesionalne za druge. Evo primera ličnih karakteristika u CV-ju medicinske sestre:

soft skills

Koje veštine traži Vaš poslodavac?

Kao što smo već pomenuli, kada se prijavljujete za konkretnu poziciju, važno je pažljivo proučiti opis posla i proveriti koje se veštine izričito traže. Međutim, lakše je reći nego učiniti. Moguće je da šaljete CV određenom delu kompanije koja ima različite osnovne poslove i samim tim različit fokus. Ako je to slučaj, razmislite o tome šta najviše želite da saopštite o sebi. Ako zaista želite posao pisca, onda se pobrinite da Vaše veštine koje se odnose na to budu istaknute: pisanje za studentske novine, Vaš lični blog (ako ga imate), pomenite kolumnu koju ste pisali za lokalne novine u Vašem gradu i slično. Ukratko navedite svoje obrazovanje i radno iskustvo, fokusirajući se na na lične i prenosive večtine i na svoju želju za učenjem.

Korisno bi bilo i da kontaktirate sa osobom koja se bavi aplikacijama za posao u toj firmi (npr. neko ko radi u ljudskim resursima) i pitate za savet. Na taj način možete saznati koje stvari bi zaista trebalo da istaknete, šta je nebitno i da li ih više zanimaju Vaše profesionalne ili lične veštine. Ovaj korak će Vam istovremeno pomoći da se indirektno istaknete kao kandidat pokazujući svoje angaržovanje i zainteresovanost.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Kako navesti veštine u biografiji?

Vaš prvi instinkt može biti da dodate sve svoje veštine, ali svrha dodavanja informacija u svoju biografiju je da one moraju biti relevantne za poziciju za koju se prijavljujete. Ne želite da postignete kontraefekat time što ćete regrutera ili menadžera za zapošljavanje zatrpati svim svojim veštinama. Umesto toga, fokusirajte se na ono što je bitno. Na primer, ako ciljate na uloge upravljanja projektima, uključite samo veštine vezane za ovu oblast.

Gde navesti veštine u CV-u?

Najčešće, ljudi imaju tendenciju da uključe dugu listu tačaka sa svim svojim stečenim veštinama. CVMaker stručno savetuje da izbegavate ovakav pristup pisanju CV-a jer će Vam upravo to biti najveći kamen spoticanja na putu do željenog posla. Do sada ste naučili da se veštine mogu klasifikovati na profesionalne ili lične, ali gde one treba da stoje u CV-ju? Profesionalne veštine uvek idu u poseban odeljak u biografiji. Mogu se nazvati profesionalne veštine, osnovne kompetencije ili oblasti stručnosti. S druge strane, lične veštine su ugrađene u odeljak lični profil u biografiji. Saznajte više o pisanju ličnog profila u našem blogu CV lični profil, pisanje i korisni saveti.

Koliko veština uključiti u CV?

Ne postoji ograničenje koliko veština treba navesti u biografiji. Opšte pravilo je da uključite samo relevantne informacije, istovremeno vodeći računa da pravite razliku između profesionalnih i ličnih veština. Primetićete da bi u ličnom profilu trebalo da bude između četiri i šest redova. Ne postoji ograničenje koliko ličnih veština treba uključiti, već se pobrinite da napišete snažan rezime koji pokazuje zašto ste prava osoba za tu ulogu. Kada su u pitanju profesionalne veštine, ovo je zasebna sekcija i može se uključiti kao lista za nabrajanje. Izbegavajte da uključite veštine u kojima imate malo iskustva jer, kada budete u fazi intervjua, moraćete da razradite konkretne primere.

Kako uključiti prenosive osobine u CV?

Kada navedete sve svoje ključne veštine u CV, možda ćete primetiti da se određena veština može primeniti na drugi posao. One su poznate kao prenosive veštine i mogu biti profesionalne ili lične veštine. Na primer, možda ste radili u korisničkom servisu i stekli odlične veštine upravljanja vremenom. Međutim, pretpostavimo da ste odlučili da pređete na karijeru u prodaji. U tom slučaju, bilo bi moguće pomenuti takve veštine, ali opet, uključiti ih samo ako su uslov. Drugi primer bi bio ako se prijavljujete za ulogu dadilje kod porodice u inostranstvu, onda kompjuterska pismenost možda nije ključna veština.

Prenosive veštine:

  • Liderstvo
  • Tim menadžment
  • Empatija
  • Efikasno rešavanje problema
  • Analitičko razmišljanje
  • Kritičko mišljenje

Koje su prednosti dodavanja veština u CV?

Ako dodate veštine relevantne za Vaše ciljeve u karijeri, već ste spremni za uspeh. To pokazuje regruteru ili menadžeru za zapošljavanje da ste pokušali da razumete posao, uložili vreme da obavite istraživanje i da ste savršen kandidat.

Pogledajte dodatne pogodnosti u nastavku:

  • Povećajte svoje šanse da dobijete intervju uključivanjem relevantnih veština.
  • Razjasnite svoje ciljeve u karijeri, fokusirajući se samo na neophodne ključne veštine.
  • Ako ste student ili ste nedavno diplomirali, dodavanje veština u CV može pokazati Vašu motivaciju i spremnost da učite.
  • Istaknite se od drugih kandidata sa sličnim kvalifikacijama kao Vi.
  • Pokažite volju, samodisciplinu i radoznalost.
  • Dokažite da ste posvećeni postizanju izvanrednih rezultata.
  • Pokažite želju da napredujete u karijeri.

Ako niste sigurni da li su Vaše veštine vredne pomena, pogledajte dole navedene opšte lične i profesionalne veštine koje treba izbegavati osim ako nije drugačije navedeno u zahtevima Vašeg posla. Iako je ove veštine generalno bolje isključiti, one se i dalje mogu primeniti i biti relevantne za druge kandidate.

Koje su uobičajene greške koje treba izbegavati prilikom navođenja veština u biografiji?

Većina početnika ili ljudi koji menjaju karijeru imaju tendenciju da se bore da naprave razliku između profesionalnih i ličnih veština, što otežava regruterima da identifikuju relevantne oblasti stručnosti. Postoji nekoliko grešaka koje možete lako izbeći, pogledajte naše savete u nastavku:

  • Isključite veštine u kojima nemate iskustva ili ih ne možete potvrditi tokom intervjua.
  • Nemojte navoditi sve veštine koje ste stekli u prošlosti.
  • Izbegavajte pisanje opštih veština koje nisu specifične za Vaše ciljeve u karijeri.
  • Obavezno pravite razliku između profesionalnih veština i ličnih karakteristika u biografiji.
  • Obavezno razradite više tehničkih veština u okviru novog odeljka koji se zove tehničke veštine.
  • Uvek proverite pravopis i gramatiku svog CV-a.

Ključni saveti za opsivanje veština u Vašem CV-u

Profesionalne i interpersonalne veštine su sastavni deo svake radne biografije, ali imajte u vidu da način na koji ćete ih predstaviti igra podjednako bitnu ulogu. Ukoliko veštine koje ste naveli nemaju nikakvog značaja za prijavu ili su previše generičke, to Vam neće pomoći da Vas pozovu na intervju za posao.

Obratite pažnju na sledeće savete: pre nego što počnete da radite na odeljku o veštinama u Vašem CV-u, pažljivo pogledajte opis posla. Zapitajte se: koje su minimalne veštine potrebne za ovaj posao? Koje druge veštine će Vam pomoći da budete uspešni u ovoj ulozi ? Koje su najvažnije veštine? Pokušajte da rasporedite svoje veštine u skladu sa tim.

Tehničke veštine specifične za posao mogu se smatrati neophodnim minimumom za kandidate. Da bi prošao prvu selekciju, kandidat mora da poseduje ove veštine (npr. Vozač mora biti sposoban da vozi, programer mora znati određene programske jezike). Lične veštine su mesto gde kandidat može da se istakne. Ako, na primer, imate dobre komunikacione ili saradničke veštine, to će Vas učiniti boljim kolegom za rad i saradnju. Pokušajte da budete što konkretniji - umesto da samo pominjete veštine rada na računaru, bolje je da pomenete da ste vešti u pravljenju prezentacija, radu sa velikim Eksel datotekama ili razumevanju HTML-a, na primer.

Budite spremni da navedete primere tokom intervjua za posao kada Vas pitaju za određene veštine koje ste spomenuli u svom CV-u. Svako može da navede veštinu, ali morate biti u stanju da demonstrirate veštinu na primeru iz stvarnog života.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća