Kako napisati pismo ostavke? Saveti sa šablonima za 2024. godinu

Bez obzira na razlog zbog kojeg ste odlučili da napustite posao, treba da znate kako napisati snažno otkazno pismo koje će Vam pomoći da izgradite dugoročne odnose sa Vašom kompanijom ili bivšim kolegama. Dobro napisano otkazno pismo ukratko izražava Vaše razloge za odlazak, zahvalnost za pružene prilike i nameru da pomognete u procesu tranzicije.

Bilo da tražite promenu karijere ili novi posao, ovaj članak će vas provesti kroz korake pisanja profesionalnog pisma, osiguravajući glatku tranziciju tokom vašeg odlaska. Naši saveti i šabloni za podnošenje otkaza specifični za Srbiju omogućavaju vam da efikasno prolazite kroz ovaj jednostavan proces, ostavljajući pozitivan utisak dok napredujete u karijeri.

Primer otkaznog pisma

Draga gospođo Milić,

Pišem Vam jer imam želju da se formalno odreknem svoje pozicije nastavnice matematike u Srednjoj školi „Nikola Tesla”. Moj poslednji radni dan biće 31. april 2024. godine, u skladu sa otkaznim rokom navedenim u mom ugovoru.

Želim da izrazim iskrenu zahvalnost za dragocena iskustva i profesionalni razvoj koje sam stekla tokom rada u školi „Nikola Tesla”. Bila mi je čast doprinositi obrazovanju naših učenika i učenica i raditi sa talentovanim nastavnicima/cama i kolegama/nicama.

Iako sam u potpunosti uživala u vremenu provedenom u ovoj školi, verujem da je sada pravi trenutak da istražim nove mogućnosti. Želim da pomognem kolegi koji će doći na moju poziciju, kroz obuku ili pravljenjem spiska ključnih zadataka koje ova pozicija obuhvata.

Hvala Vam na razumevanju i radujem se završavanju preostalih zadataka i osiguravanju uspešne predaje dužnosti.

S poštovanjem,

Lidija Radić


Primer otkaznog pisma

Preuzmite ovaj primer otkaznog pisma u PDF-u

Ovaj primer kratkog formalnog pisanog obaveštenja o otkazu funkcije prikazuje Lidiju Radić, nastavnicu matematike, koja želi da podnese ostavku sa svoje pozicije. Koristi profesionalni Duke šablon koji jasno izražava njenu nameru u jednostavnom obliku. Dobro je struktuiran, sa konciznim odeljcima i jasnom porukom. Lidija ističe svoju želju da pomogne u predaji dužnosti i izražava zahvalnost za pružene prilike, pokazujući da je spremna da ostane u dobrim odnosima sa bivšom direktorkom i kolegama.

Šta je otkazno pismo?

Pismo ostavke je ključni korak u napuštanju posla, budući da formalno izražava Vašu nameru da završite zaposlenje kod trenutnog poslodavca. Iako može delovati ceremonijalno, ovaj dokument služi kao zvaničan zapis o Vašem odlasku. Delujući kao most između Vas i Vašeg uskoro bivšeg poslodavca, ne samo da ih obaveštava o Vašoj odluci da napustite posao, već i ostavlja trajan utisak Vaše profesionalnosti.

Saveti_za_otkazno_pismo class=

Šta uključiti u otkazno pismo?

Pre nego što počnete pisati svoj mejl, vredi se za trenutak zamisliti o ukupnom tonu i poruci koju želite preneti. Vaše otkazno pismo treba da pronađe ravnotežu između profesionalnosti i zahvalnosti, izražavajući razloge za odlazak dok održava pozitivan ton pun poštovanja.

  • Pozivanje svog menadžera/poslodavca/direktora imenom čini Vaše pisanje personalizovanijim i pokazuje poštovanje.
  • Uključivanje trenutnog datuma pruža referentnu tačku za pismo.
  • Uključivanje Vaših ličnih podataka osigurava da vaš poslodavac može lako da kontaktira s Vama ako je potrebno.
  • Jasno navođenje da dajete otkaz kako bi se naznačilo da je ovo formalno obaveštenje.
  • Preciziranje datuma završetka u skladu sa Vašim ugovornim otkaznim rokom.
  • Zahvalite svom poslodavcu za pružene prilike.
  • Potpis daje profesionalan završetak Vašem pismu.

Kako napisati otkazno pismo?

Zadržite jednostavan format otkaznog pisma i izbegavajte nepotrebne detalje. Iako nije uvek neophodno navesti razlog za odlazak, obavestite svog poslodavca barem mesec dana unapred o svom otkazu. To je standardna praksa u Srbiji, ali obavezno proverite svoj radni ugovor radi više detalja i pravnih obaveza.

1. Uključite datum i otkazni rok

Jasno navođenje datuma Vaše ostavke i otkaznog roka je od suštinskog značaja. Eksplicitno pomenite svoju nameru za ostavkom, efektivan datum mesec dana od danas, i pozovite se na Vaš ugovorni otkazni rok. Ovo osigurava transparentnu komunikaciju o Vašem poslednjem radnom danu i olakšava glatki proces predaje dužnosti za sve uključene strane.

Primer otkaznog pisma za negovatelja:

Pišem Vam da bih formalno podnela ostavku sa pozicije negovateljice u domu Zlatna jesen. Moj poslednji radni dan će biti 31. 03. 2024.

Pogledajte naše primere radne biografije za medicinsku sestru i motivacionog pisma, kako biste mogli da kreirate profesionalne dokumente za Vašu sledeću prijavu.

2. Izrazite zahvalnost za pruženu priliku

Budite iskreni i zahvalite se svom poslodavcu na vremenu i prilikama koje su Vam pružene. Idealno bi bilo da navedete primer pozitivnog iskustva ili projekta na kojem ste sarađivali kako biste pismo učinili ličnijim. Isticanje ovih pozitivnih aspekata može pomoći da se ostavi dugotrajan utisak i održi pozitivan odnos sa poslodavcem nakon Vašeg odlaska.

Primer otkaznog pisma za knjigovođu:

Nemerljivo sam zahvalna za prilike za učenje i razvoj koje mi je cvećara Neven pružila tokom mog rada. Bilo je zadovoljstvo raditi sa takvim talentovanim timom i doprineti značajnim odlukama.

Proučite naš primer radne biografije za knjigovođu za korisne smernice o kreiranju karijernih dokumenata pre ili nakon što ste podneli ostavku.

3. Pomozite u periodu tranzicije

Izrazite svoju spremnost da pomognete u procesu tranzicije nudeći se da obučite svog naslednika ili dokumentujete procese. Ovaj gest pokazuje profesionalnost i posvećenost osiguravanju da Vaš odlazak ne remeti radni tok kompanije.

Primer otkaznog pisma za korisnički servis:

Posvećen sam osiguravanju neometane tranzicije i dostupan sam da pomognem u obuci mog naslednika kao asistenta korisničkog servisa tokom ovog perioda, osiguravajući da bude opremljeni potrebnim veštinama i znanjem kako bi se istakao u svojoj novoj ulozi.

Šabloni otkaznih pisama

Kratko otkazno pismo

Poštovani gospodine Lukiću,

Želim Vas obavestiti o svojoj ostavci sa pozicije medicinske sestre u domu Zlatna jesen. U skladu sa periodom obaveštenja dogovorenim u mom ugovoru, moj poslednji radni dan će biti 31. 05. 2024. godine.

Takođe, želim da se zahvalim Vama i timu na svim prilikama koje ste mi pružili tokom mog rada. Veliko mi je zadovoljstvo bilo raditi sa svima vama. Međutim, došlo je vreme za promenu zbog mojih karijernih ciljeva.

S poštovanjem,

Ivana Kukić

Jednostavno otkazno pismo

Poštovani gospodine Zariću,

Molim vas da prihvatite ovu poruku kao obaveštenje da napuštam svoju poziciju konobara u kafeu Mali Napulj zaključno sa danom 01. 03. 2024. godine. Zahvalan sam na prilikama koje mi je Vaš kafe pružio, kao i na Vašem profesionalnom vođstvu i podršci. Želim Vam sve najbolje.

Ako mogu da pomognem tokom otkaznog roka, molim Vas da mi javite.

S poštovanjem,

Goran Ilić

Profesionalno otkazno pismo

Poštovana Nataša Masluša,

Ovim putem želim formalno da podnesem ostavku sa svoje pozicije u Osnovnoj školi „Miroslav Antić”. Moj poslednji radni dan biće 01. 03. 2024. godine, u skladu sa otkaznim rokom navedenim u mom ugovoru.

Želim da izrazim svoju zahvalnost za iskustva i rast koje sam stekla tokom svog boravka u školi. Bilo je zadovoljstvo raditi sa Vama i kolektivom. Međutim, verujem da je pravi trenutak da potražim nove izazove koji se poklapaju sa mojim karijernim aspiracijama.

Posvećena sam osiguravanju glatkog prenošenja mojih odgovornosti. Molim vas da mi saopštite kako mogu da pomognem tokom ovog perioda, bilo da je u pitanju obuka mog naslednika ili dokumentovanje ključnih procesa rada. Želim da osiguram da tim i škola mogu nastaviti bez prekida.

Hvala Vam na razumevanju, i radujem se završavanju preostalih zadataka i osiguranju lakše tranzicije.

S poštovanjem,

Nevena Stanković

Zaključci

Neka Vaše otkazno pismo bude kratko, profesionalno i puno poštovanja, jer je to Vaš ključ za uspeh. Preuzmite kontrolu nad svojom budućnošću, donosite odluke, i krenite u sledeće poglavlje svog profesionalnog života sa optimizmom i odlučnošću. Na kraju, odvojite vreme da se povežete sa kolegama pre odlaska kako biste učvrstili postojeće odnose i pokazali svoju zahvalnost za vreme koje ste proveli zajedno. Srećno u Vašoj budućoj karijeri, i neka Vam ovi saveti pomognu da Vam otkaz ne predstavlja teskobu.

saveti za otkazno pismo

Sledeći koraci?

Ako tražite novi posao, istražite naš blog o pisanju CV-ja kako biste počeli. Povežite se sa našom uslugom pisanja CV-a kako biste dobili profesionalne savete o karijeri. Na kraju, upotpunite svoj CV propratnim pismom da biste osigurali da je Vaša aplikacija potpuna i kako biste se istakli u odnosu na druge.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada!

Često postavljana pitanja

Koliko obično traje otkazni rok u Srbiji?

Standardni otkazni rok u Srbiji zavisi od važećeg radnog ugovora i propisa koji se primenjuju na određeni radni odnos. Uobičajeno je da je otkazni rok 15 dana ili 30 dana, ali može biti i duži u zavisnosti od dogovora između poslodavca i zaposlenog, kao i od važećih pravnih propisa. Preporučuje se da se detalji o otkaznom roku proverite direktno u radnom ugovoru ili da se konsultuje sa advokatom za radno pravo.

Zašto je potrebno napisati otkazno pismo?

Otkazno pismo je formalni dokument koji služi kao dokaz Vaše namere da date otkaz i otkaznog roka sa kojim ste se saglasili. Takođe, to je profesionalan način dokumentovanja Vašeg odlaska. Pogledajte tri česta razloga za pisanje otkaznog pisma:

  • Vođenje evidencije
  • Običaj
  • Izbegavanje neugodnosti

Koji je najbolji format za otkazno pismo?

Prilagodite se profesionalnim standardima i pratite specifične smernice koje postavlja Vaša firma. Koncizno formatiranje osigurava da Vaša poruka bude jasnija. Uključite trenutni datum, ime vašeg poslodavca, pozdrav, glavni deo pisma i ljubazan zaključak. Na kraju, ne zaboravite da izjavite svoju nameru da napustite posao i pružite jednomesečni otkazni rok.

Da li moram da potpišem ugovor o otkazu?

U Srbiji postoji pravna obaveza da se otkazni zahtev ili otkaz pismeno potvrdi. U skladu sa Zakonom o radu Republike Srbije, otkaz ugovora o radu mora biti u pismenom obliku i potpisan od strane zaposlenog. Takođe, poslodavac treba da potvrdi prijem otkaza pismenim putem. Stoga, u Srbiji je potrebno potpisati otkazni zahtev ili otkazno pismo.

Ako smatrate da nemate izbora osim da date otkaz zbog ozbiljnog kršenja Vašeg ugovora od strane poslodavca, razmislite o traženju pravne pomoći. Na kraju, kada se Vaša ostavka odobri, poslodavac Vam može pružiti pismo o prihvatanju ostavke koje potvrđuje Vaš poslednji radni dan i druge bitne detalje.

Kome treba uputiti otkazno pismo?

Vaše otkazno pismo treba da bude upućeno Vašem direktnom menadžeru ili nadređenom. Takođe možete napisati pismo i za nekog višeg menadžera ili nekoga iz ljudskih resursa, ali to može produžiti proces. Pogledajte pravilnik zaposlenih za više informacija.

Da li sam pravno obavezan da napišem otkazno pismo?

Pisanje formalnog pismenog obaveštenja o otkazu nije pravno obavezno u Srbiji, ali se smatra profesionalnom i pristojnom praksom. Predlažemo da pružite pisano obaveštenje o Vašoj nameri da date otkaz kako biste zadržali pozitivan stav i pomogli da sačuvate vezu za dugoročnu budućnost. Imajte na umu da možete usmeno obavestiti svog menadžera ili podneti pisano pismo. Proverite Vaš ugovor o zaposlenju za bilo kakve zahteve o otkaznom roku.

Kako napisati otkazno pismo Domu zdravlja?

Pogledajte primer kako napisati otkazno pismo Domu zdravlja:

Želim da vas obavestim o mom otkazu sa pozicije medicinske sestre u Domu zdravlja, koji stupa na snagu od 31. 03. 2024. Zahvaljujem na pruženim prilikama za razvoj koje sam imala tokom mog boravka ovde. Posvećena sam osiguranju glatke tranzicije i sprečavanju bilo kakvih problema kako bih olakšala proces predaje dužnosti. Hvala Vam na podršci tokom mog rada u Domu zdravlja.

Da li mi se može desiti da postanem tehnološki višak u Srbiji?

Postati tehnološki višak u Srbiji moguće je ukoliko dođe do restrukturiranja, smanjenja obima posla, automatizacije ili drugih promena u industriji koje dovode do smanjenja potrebe za određenim radnicima ili veštinama. U takvim situacijama, poslodavci mogu primeniti mere kao što su programi otpuštanja ili smanjenja radne snage, što može rezultirati otkazima ili premeštajem zaposlenih. Važno je biti svestan tržišta rada i promena u industriji, kao i raditi na unapređenju veština i prilagođavanju novim trendovima kako bi se smanjio rizik od postajanja tehnološkim viškom. Takođe, važno je imati kontakte i mrežu u industriji kako bi se lakše pronašla nova zaposlenja u slučaju da dođe do takvih promena.

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća