Proglašeni ste viškom? Mi imamo par saveta za Vas

Da li ste nedavno proglašeni kao višak? Ako jeste, povratak na tržište rada može biti zastrašujući izazov. Ne dozvolite sebi da odustanete i iskoristite svoje vreme da potražite nove i uzbudljive prilike za posao. Uz to, znamo da može biti teško vratiti se u potragu za poslom, posebno ako ste dugo bili u svojoj poslednjoj ulozi. Možda je takođe prošlo dosta vremena otkako ste morali da pišete biografiju ili tražite novu poziciju. Da bismo Vam olakšali traženje novog posla, osmislili smo šest saveta koji će Vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve u karijeri.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Fokusirajte se na pozitivne stvari

Shvatamo da može biti teško ostati pozitivan kada ste na svom poslu proglašeni viškom. Ovo može biti stresan period u životu bilo koga i uticaj koji to može imati na Vašu motivaciju i samopouzdanje nije iznenađenje. Ali ključna stvar koju treba zapamtiti je da to nije Vaša greška. Iz tog razloga, morate dati sve od sebe da ostanete pozitivni i pristupite traženju posla sa novim elanom i voljom. Gledajte na to kao na priliku da uzmete malo slobodnog vremena i razmislite o tome šta želite da radite. Možda ćete moći da započnete potpuno novu karijeru. Ne kažu tek onako da posle kiše uvek dolazi sunce!

Odvojite malo vremena da pronađete pravi posao

Pomisao da ste nezaposleni može biti zastrašujuća. Ali uskakanje u novu karijeru koju ne želite neće Vam pomoći da se osećate mnogo bolje, zato nemojte žuriti. Počnite tako što ćete napraviti listu poslova koje volite. Možda biste čak želeli da odvojite malo vremena da se prekvalifikujete, pohađate onlajn kurs ili potpuno promenite industriju. To je prilika da se fokusirate na sebe i da razmislite o tome šta želite od svoje karijere. Ako ste i dalje u nedoumici, možda bi bilo dobro obratiti se treneru za karijeru. Vaša kompanija to može ponuditi kao deo Vašeg paketa za otpuštanje.

Popravite svoj CV

Prvi važan korak u svakom traženju posla je kreiranje snažnog CV-a. U zavisnosti od toga koliko dugo ste bili u svojoj poslednjoj ulozi, Vašem CV-u će možda biti potrebno veliko ažuriranje. Opet, dobra je ideja da uložite neko vreme u kreiranje dobro dizajnirane biografije koja će Vam pomoći da se istaknete. Na našem blogu možete pročitati savete za pisanje modernog CV-a.

Dobra radna biografija zahteva od Vas da napišete snažnu uvodnu izjavu u kojoj objašnjavate ko ste i šta možete doneti kompaniji. Zapamtite, moraćete da prilagodite svoju biografiju svakoj ulozi za koju se prijavljujete. Dakle napravite glavnu (master) biografiju koju možete da menjate i prilagođavate bez suvišnog prekucavanja ili pisanja svega iz početka.

popraviti_CV

Oslovite problem

Ne morate mnogo da razmišljate o tome, ali je dobra ideja da navedete da ste proglašeni viškom u svojoj radnoj biografiji. Zapamtite, nemate čega da se stidite.

Ako ste već napustili kompaniju, trebalo bi da navedete datum završetka ugovora u odeljku o svom radnom iskustvu. Da biste razjasnili da niste samo ustali i otišli, trebalo bi da dodate rečenicu ispod koja objašnjava šta se dogodilo. Na primer, možete reći sledeće: zbog spajanja sa većom kompanijom, uloga za koju sam angažovan više ne postoji.

Pripremite se za intervju

Biti višak nije nešto čega se treba stideti. Ipak, često se profesionalci osećaju kao da to žele da sakriju od budućih poslodavaca. Međutim, verovatno će se u nekom trenutku pitati zašto ste odlučili da napustite svoju prethodnu ulogu. Pripremite odgovor pre bilo kakvog intervjua ili sastanka tako da možete jasno objasniti regruteru šta se dogodilo i zašto Vaša uloga više ne postoji. Ako ovo smislite unapred, sa sigurnošću ćete moći da odgovorite na pitanje u regruteru ili menadžeru za zapošljavanje.

Zavirite u svoju mrežu

Možda ste izgradili jaku mrežu tokom godina. Dakle, nemojte se plašiti da je istražite. Opet, možete koristiti platforme kao što su LinkedIn ili Facebook da biste došli do svojih bivših kolega ili prijatelja i videli da li znaju za neku poziciju koja odgovara Vašem skupu veština. Možda biste želeli da prisustvujete industrijskim događajima i da se sastanete sa profesionalcima iz svoje branše. Na taj način možete proširiti svoju mrežu i raspitati se o novim poslovnim mogućnostima. Ne zaboravite da sa sobom ponesete kopiju svoje ažurirane biografije.

Da li ste spremni za svoju sledeću ulogu?

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća