Kako napraviti moderan CV?

U prošlosti, biografija je bila jednostavna lista ličnih podataka, radnog iskustva i referenci.

Međutim,danas morate mnogo više da stavite na papir, jer poslodavci traže nekog ko se izdvaja iz mase bilo to u pogledu profesionalnih ili društvenih veština.

Jasna ali i stroga pravila za kreiranje CV-a daju prostor za originalnost i kreativnost,pitanje je samo da li ćete to iskoristiti na odgovarajući način i obezbedititi sebi poziv na intervju.

Kakva je vaša ličnost, koje kvalitete posedujete i šta je vaš cilj?

Verujemo da svaki pojedinac zna odgovore na ova pitanja, ali pretočiti to u nešto ličnije i kreirati profesionalan ali orginalan i upečatljiv CV koji će vas izdvojiti iz mase, zahteva specijalno umeće.

Kako optimalno iskoristite prostor u biografiji?

Koje informacije traže poslodavci i kako da istaknete svoju biografiju?

Sa zadovoljstvom vam možemo pomoći na vašem putu u kreiranju modernog CV-a uz pomoć jednostavnih saveta.

Čitajte dalje kako biste saznali sve vezano za kreiranje modernog CV-a

1. Savet: Počnite sa ličnim profilom

Regruteri i poslodavci žele odmah da vide šta imate da im ponudite.

Upravo zbog toga je toliko važno da u svoju biografiju dodate lični profil.

Lični profil je pozicioniran pri samom vrhu CV-a i to je idealna prilika da u 5 rečenica ubedite potencijalnog poslodavca da ste idealan kandidat.

Lični profil je uglavnom kratak rezime celokupne biografije.

Koje kvalitete posedujete, kakva iskustva imate i kako izgleda vaša lična situacija?

Želite da ostavite utisak?

Onda imajte u vidu da regruteri ne vole generalizovane informacije i obrasce pisanja, vaš lični profil mora biti odraz vaše ličnosti i profesionalnih veština i apsolutno uvek mora biti prilagođen zahtevima konkursa za posao na koji se prijavljujete.

Na ovaj način poslodavci će odmah znati za koju poziciju konkurišete i koje su vaše ambicije.

Šta ne bi trebalo da nedostaje u ličnom profilu?

Kakva iskustva imate?

Navedite relevantne kurseve, projekte i radove

Kakva je vaša situacija? Možda ste nedavno diplomirali, promenili ste karijeru ili tražite posao sa više sadržaja

Koje kvalitete imate? Recite šta vas izdvaja od drugih i navedite konkretne primere

Koji je tvoj cilj? Da li tražite mogućnosti za karijeru ili želite da se specijalizujete?

2. Savet: Koristite moderan CV šablon

Izgled je bitan, čak i kada je u pitanju CV.

Danas apsolutno niko više nije zadovoljan A4 listom crnih slova u Times New Roman fontu, a najmanje poslodavci. Pretvorite svoj CV u nešto privlačnije korišćenjem modernog šablona sa kvalitetnim slikama i jedinstvenim izgledom. Ovo je dobar način da se izdvojite i privučete pažnju poslodavaca ili regrutera. Ovo takođe pokazuje da ste voljni da uložite vreme u svoj posao bez preskakanja važnih detalja.

Da li vam manjka znanja o softveru za dizajn i da li vam je teško da formatirate svoj CV na kreativan način?

Najlakše rešenje za ovo je korišćenje šablona.

Šabloni su savršena osnova za vašu biografiju! Nakon odabira šablona i pravljenja plana za izradu vašeg CV-a potrebno je samo da unesete svoje podatke.

Na ovaj način privlačite pažnju modernom biografijom, a da ne morate da postanete stručnjak za Photoshop ili InDesign.

Zanimaju vas dodatne mogućnosti?

Na CVmaker-u ćete pronaći bezbroj CV šablona koji su i moderni, privlačni i profesionalni.

CV Primer moderan cv

Preuzmite primer Moderan cv-a

U gornjem primeru biografije, kandidat traži sledeći korak u svojoj karijeri. Ana radi kao stjuardesa-supervizor za avio-kompaniju ‘’Air Serbia’’ i u ličnoj izjavi izražava želju da postane perser u istoj firmi. Za svoj CV koristila je šablon Harvard u upečatljivoj crvenoj boji koji ostavlja snažan utisak na čitaoca. Pored profesionalnog dostignuća, Ana je u svojoj radnoj biografiji istakla svoje jezičke veštine i interesovanja koja su od relevantnog značaja za njenu profesiju. Ovaj šablon se može koristiti i bez fotografije a izgled se može prilagođavati tako da stvari koje želite da stavite u prvi plan možete pozicionirati po svojoj želji.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

3. Savet: Koristite efikasan raspored

Kada pronađete šablon koji vam odgovara, i dalje je na vama da popunite sve detalje. Tradicionalni CV se uvek gradi hronološkim redom. To znači da je vaše poslednje zaposlenje na vrhu. Posle navodite sve svoje druge poslove i na kraju pišete o svom prvom poslu.

Isto važi i za obrazovanje i projekte u kojima ste učestvovali. Prednost ovoga je što poslodavci odmah vide kako ste se razvili, ali mana je što je potrebno vreme da se pronađe najrelevantnije radno iskustvo. Vreme je novac, tako da ovo može da se uradi efikasnije!

Stoga je prikladno sastaviti modernu biografiju na osnovu relevantnosti.

Da li ste završili kurs ili obrazovanje koje se savršeno uklapa u posao za koji se prijavljujete? Onda prvo napišete ovo, čak i ako ste posle ovoga prošli nekoliko kurseva. Isto važi i za vaše radno iskustvo. Na taj način poslodavci odmah vide kakvo relevantno iskustvo imate i koliko se dobro uklapate u posao. Zbog toga je važno da prilagodite izgled svoje biografije na osnovu posla za koji se prijavljujete.

4. Savet: Uvek dodajte profesionalnu fotografiju

Slika vredi hiljadu reči, tako da se moderan CV ne može smatrati savršenim bez fotografije. Regruteri i poslodavci jednostavno bolje pamte lica nego imena.

Nemojte slati poseban dokument sa fotografijom, već radije uključite fotografiju u svoj CV. Idealno, fotografija bi trebalo da bude postavljena na vrhu stranice tako da vam lice bude jasno i vidljivo.

Ne preporučuje se korišćenje fotografije sa praznika ili grupne fotografije.

(Pročitajte više o kriterijumima fotografiji za CV u našem blogu)

Investirajte u svoju budućnost tako što ćete napraviti nekoliko profesionalnih fotografija koje je napravio iskusni fotograf. Profesionalac tačno zna kako da izgledate najbolje na fotografiji.

Kako treba dizajnirati profesionalni imidž?

Poželjno je da koristite portretnu fotografiju. Ako je potrebno, možete iseći iz veće slike.

Zadržite veličinu fotografije za pasoš

Nosite odeću koja odgovara vašoj ulozi, bilo da je ležerna ili svečana

Stanite ispred prirodne pozadine, kao što je beli zid

Nasmejte se kao i obično za kameru, budite profesionalni i sa pozitivnim izrazom lica

5. Savet: Uklonite stare ili nebitne informacije

Manje je više, posebno kada je u pitanju radna biografija.

Neki ljudi misle da impresioniraju biografijom od tri stranice koja je prepuna kurseva, projekata i honorarnih poslova. Ali u stvarnosti to nije tačno, jer će poslodavci samo videti kakvo relevantno iskustvo imate. Tražite posao u marketinškoj agenciji? Onda nije zanimljivo čitati da ste ranije radili kao slikar. Držite se informacija koje su trenutno relevantne i nemojte se plašiti da uklonite koju informaciju tu i tamo. Povedite računa da CV nije duži od jedne do dve stranice!

Takođe je važno biti kritičan prema obrazovanju, kursevima i sertifikatima koje dodajete. Devedesetih je obično bila prednost uključiti činjenicu da ste pohađali kurs pisanja, ali danas je ovo staromodno i zastarelo. Najbolje je ne uključiti takve informacije. Ovo važi i za sertifikate koji više ne važe. Da li ste pohađali kurs za učenje softvera koji se više ne koristi? To bi trebalo da uklonite iz svoje biografije. Na ovaj način regrutocima pružate samo informacije koje su im od koristi i osiguravate da vaš CV ne izgleda zastarelo.

6. Savet: Dobro razmislite o svojim kvalitetima i veštinama

Prethodno radno iskustvo i lista kurseva govore nešto o vašim veštinama, ali ne sve.

Stoga je važno da se još više fokusirate na svoje kvalitete i kompetencije. To možete učiniti posebnim odeljkom u kojem možete istaći najviše 5 ličnih kvaliteta.

Neka bude kratak i koncizan, a iznad svega: relevantan. Dobro razmislite o poziciji za koju se prijavljujete. Koje veštine su vam potrebne u ovom poslu, i ako ih već imate, da li već imate prave kvalitete? Ako je to slučaj, to treba pojasniti konkretnim primerima.

U ovom delu vašeg CV-a važno je razlikovati tvrde i meke veštine.

Tvrde veštine su merljive i konkretne veštine koje posedujete dok su meke veštine manje merljive, ali jednako važne. Upravo ti lični kvaliteti-meke veštine čine vas dobrim zaposlenim i nekada mogu biti bitnije od tvrdih veština.Tu ubrajamo npr. fleksibilnost, dobru komunikaciju i td.

Svakako, bitno je da navedete i tvrde i meke veštine da biste pokazali svoje najbolje strane i kvalifikacije.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

7. Savet: Digitalizujte svoj CV

Sve prijave se pregledaju digitalno.

To znači da će poslodavci ili regruteri sigurno videti vaš CV na ekranu računara, tableta ili pametnog telefona. To znači da se samo dve trećine vaše biografije prikazuje na ekranu čitaoca. Budite svesni ovoga i pozicionirajte najvažnije informacije u gornji deo svoje biografije.

Da li vas zanima kako će vaš CV izgledati na ekranu?

Najjednostavniji način da saznate ovo je da pošaljete dokument na svoj laptop, tablet ili pametni telefon i tako proverite koja su tekstualna polja vidljiva.

Shodno tome možete da prilagodite izgled svog CV-a i da uradite još jedan test.

Da li želite da budete potpuno sigurni da je vaš CV optimizovan za digitalni svet?

Pošaljite ga prijateljima i članovima porodice koji imaju druge tipove telefona i tableta kako bi proverili da li je vaš CV dobro formatiran.

Napravite moderan CV za kratko vreme

Sasvim je očigledno da moderna biografija mora da ispunjava čitav niz zahteva.

Određena pravila koja su dugi niz godina bila zlatni standard danas su zastarela a dizajnu CV-a se pridaje sve značajnija uloga.

Ako vam treba pomoć pri sastavljanju CV-a ili tražite moderne šablone koji privlače pažnju možete iskoristiti resurse CVmaker-a!

Mi vam možemo pomoći da napravite savršen CV prilagođen našem modernom dobu.

Budite inspirisani našim primerima tekstova, preuzmite naše šablone i počnite sa kreiranjem CV-a uz pomoć našeg CV builder-a. Za tren oka imaćete CV koji će vam doneti pobedu u trci za posao.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća