Kreirajte savršen profesorski CV. Pogledajte naše savete i primere!

Da li ste tek diplomirani student koji želi da započne svoju predavačku karijeru?

Možda tražite unapređenje ili prelazak iz privatnog sektora u prosvetu?

Ako vam bilo koja od ovih situacija odgovara, počnite sa kreiranjem savršenog CV-a.

Dobro kreiran i prezentovan CV je siguran način da obezbedite sebi intervju za posao.

Iako pisanje CV-a nije neka nauka, kreiranje CV-a koji će vas staviti u prvi plan i izdvojiti od ostalih kandidata, može biti izazovno. U ovom tekstu pronaćićete smernice i savete koji će vam pomoći i imaćete jasnu sliku o tome šta bi vaša radna biografija trebala da sadrži.

Profesor, nastavnik ili učitelj?

U našem obrazovnom sistemu umesto uopštenog termina predavač ili tutor koristimo zvanja koja se međusobno razlikuju na osnovu stečenog obrazovanja i mesta rada.

Na ovaj način možemo lako napraviti razliku između učitelja koji predaje učenicima od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole,nastavnika koji predaje učenicima od petog do osmog razreda Osnovne škole i profesora koji predaje učenicima Srednje škole.

Učitelji po pravilu završavaju Učiteljski fakultet dok nastavnici i profesori završavaju fakultete specijalizovane za određene predavačke oblasti (matematika,fizika, biologija…)

Za rad u prosveti, pored neophodnih obrazovnih kvalifikacija, morate imati čitavu paletu interpersonalnih veština i visok stepen intelektualne i emocionalne zrelosti.

Bilo da ste profesor,nastavnik ili učitelj ovo je pravi tekst za vas!

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Kako napisati biografiju za posao profesora?

Biti profesor je profesija koja se isplati.

Ovo je takođe i posao koji nosi veliku odgovornost jer ste u situaciji da direktno ili indirektno utičete na tok nečijeg života. Rad sa decom je zahtevan, i morate biti dovoljno domišljati i kreativni da zainteresujete učenike za predmet nastave. Pored obrazovnih kvalifikacija koje poseduje, profesor mora biti i dobar pedagog jer u velikoj meri učestvuje u vaspitanju dece i oblikuje njihovu ličnost. Ali kao što već znate, i u ovom području rada vlada velika konkurencija i postavlja se pitanje kako se istaći u moru kandidata sa istim ili sličnim kvalifikacijama ?

Da biste dobili posao potrebne su vam impresivne kvalifikacije i određeno iskustvo.

Dobro predstavljen CV pružiće vam priliku koju zaslužujete.

Čak iako nemate bogato iskustvo, dobar CV vam može obezbediti intervju za posao.

Kako onda učiniti da vaš profesorski CV zablista?

Upoznajte svoju publiku

Prvenstveno morate da zamislite sebe kao menadžera za zapošljavanje ili direktora škole i iz tog ugla definišete kvalifikacije, osobine i iskustvo koje bi poželjan kandidat trebalo da ima.

Većina će se fokusirati na radno iskustvo i metodologiju podučavanja.

Ukoliko nemate dovoljno radnog iskustva trebalo bi da se fokusirate na svoja dostignuća i vrednost koju donosite školi.

Prilagodite svoju biografiju poziciji za koju aplicirate

Svako ima negde sačuvanu kopiju svoje biografije.

Često se dešava da iz lenjosti pošaljete biografiju onakva kakva jeste, ali nažalost ovakav pristup vas neće odvesti daleko.

Kao što smo ranije pominjali, CV se mora redovno ažurirati i prilagođavati zahtevima i kriterijumima oglasa za posao.

Dakle, prilagodite sadržaj biografije kako bi odgovarao poslu koji tražite i uverite se da vas vaše iskustvo i osobine čine pravim kandidatom za posao.

Sa CV maker-om ne morate svaki put da počinjete od nule već možete napraviti master CV koji ćete dalje kopirati i obrađivati tako da odgovara kriterijumima posla za koji aplicirate.

Fokusirajte se na to da budete savršeni kandidat

Kada oglašava slobodno radno mesto, poslodavac ima na umu idealnog kandidata u smislu iskustva i kvalifikacija. Osobine se razlikuju od jednog oglasa do drugog.

Morate da istaknete prenosive atribute koji bi impresionirali tog poslodavca.

Stoga, ako uspete da uhvatite nekoliko atributa koje poslodavac traži, imate veće šanse da dobijete intervju.

Koristite relevantne ključne reči

Vaš CV treba da sadrži odgovarajuću obrazovnu terminologiju i da istakne vaše radno iskustvo. Osim toga, ako je u pitanju onlajn aplikacija, ključne reči će proći kroz sisteme za praćenje kandidata.

Šta bi vaš CV trebalo da sadrži?

Vaš CV treba da sadrži sledeće odeljke:

  • Kontakt informacije: morate da zapišete svoje puno zvanično ime, svi ostali podaci uključujući vaše godine, bračni status ili nacionalnost nisu obavezni. Takođe treba da navedete fizičku adresu, ličnu adresu e-pošte i broj telefona.
  • CV profil: vašem CV-u je potrebna kratka lična izjava na vrhu. Kratak pasus u kome ćete predstaviti sebe i osobine koje posedujete, a koje su relevantne za poziciju.
  • Obrazovne kvalifikacije: obezbedite sveobuhvatan i tačan izveštaj o svom obrazovanju. Istaknite relevantne kurseve profesionalnog razvoja, konferencije i radionice koje ste pohađali. Pored neophodnog obrazovanja, pohađanje seminara i dodatnih časova pokazuje vašu strast i posvećenost.
  • Radno iskustvo: navedite svoje prethodno radno iskustvo i kako je ono značajno za poziciju koju želite. Umesto nabrajanja radnih zadataka, koji se mogu ponavljati, fokusirajte se na značajna dostignuća. Uključite detalje o vašoj metodologiji nastave, izazovima u praksi i o tome kako ih prevazilazite.
  • Veštine: uskladite svoje kvalifikacije sa poslom uključivanjem prenosivih osobina. Koristite relevantne primere da potkrepite atribute. Trebalo bi da se usredsredite na svoje prednosti da bi vaš CV zablistao.
  • Lična interesovanja: opciono možete navesti svoje hobije i interesovanja, što je posebno korisno ako su relevantni za profesiju. Aktivnosti kao što su mentorstvo, podučavanje i javne usluge mogu poboljšati vašu biografiju. Sportske aktivnosti su takođe odlične, posebno ako imate priznanja.
  • Reference: vrlo je moguće da će vaš novi poslodavac želeti da razgovara sa nekim sa kim ste radili, po mogućnosti sa nekim ko vas je video da predajete. To može biti direktor vaše bivše škole ili profesor-mentor ako ste tek diplomirali. Dobro je napomenuti „Reference dostupne na zahtev“ na kraju vašeg životopisa. Na ovaj način možete da obavestite i pripremite svoj kontakt za poziv potencijalnog poslodavca.

Koju strukturu CV-a izabrati za profesorsku biografiju?

Pre nego što počnete da pišete, morate da odlučite kako da organizujete svoj CV.

Uvek je preporučljivo da CV organizujete tako da potencijalni poslodavac može lako da prati ili pronađe informacije koje ga zanimaju. Zato je bitno da na pravi način istaknete informacije koje su relevantne za poziciju za koju aplicirate.Danas su popularna dva formata CV-a: zasnovan na veštinama i obrnuto hronološki.

Oba imaju brojne prednosti. Međutim, koji bi trebalo da izaberete? To zavisi isključivo od ličnih preferencija. Međutim, ako ste nedavno diplomirali i imate minimalno iskustvo, CV zasnovan na veštinama je odlična opcija. Obrnuto hronološki format je idealan za svakoga sa impresivnim radnim iskustvom.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Obrnuto hronološki format

U ovom formatu fokusirate se na svoje prethodno radno iskustvo počevši od najnovijeg.

Takođe, morate da istaknete uloge i dostignuća u vašem prethodnom zaposlenju.

Da bi vaš CV privukao pažnju, budite precizni i istaknite rezultate, a ne obaveze i radne zadatke.

Navedite ključne prenosive osobine usput. Da ne biste iznova ponavljali svoja zaduženja i obaveze na prethodnom radnom mestu, možda je bolje da pomenete izazove na koje ste naišli i koje ste prevazišli. Iako je hronološki format jednostavan i lak za pisanje, loša strana je ta što su pauze između dva zaposlenja lako uočljive.

CV zasnovan na veštinama

Kao što smo već pomenuli, ovaj tip biografije je preporučljiv za osobe koje imaju malo ili nimalo radnog iskustva jer je fokus na prenosivim veštinama. Na ovaj način istaćićete vaše prenosive osobine, dostignuća, iskustvo i obrazovanje. Kada pišete biografiju, izaberite nekoliko veština i kompetencija na koje ćete se fokusirati i navedite relevantne primere. To može biti nešto iz perioda vašeg obrazovanja, prethodnog radnog iskustva i drugih aktivnosti. Sa biografijom zasnovanom na veštinama, na jednostavan način, možete istaći kako ste savršena osoba za taj posao.

Osnovne veštine koje trebate pomenuti u svom CV-u

  • Efikasna komunikacija: Profesor treba da bude odličan komunikator. Sposobnost da se prenese poruka učeniku je jedan od najbitnijih faktora za uspešno podučavanja. Morate biti stručnjak neverbalne komunikacije i odžavanja pažnje učenika. Vaše komunikacijske veštine takođe treba da variraju u zavisnosti od uzrasta vaših učenika.
  • Samopouzdanje: Osim sposobnosti da artikulišete svoju poruku, trebalo bi da dobro vladate temom. Na taj način možete pouzdano preneti informacije.
  • Interpersonalne veštine: Škole i obrazovne institucije efikasno rade u grupama. Stoga, morate biti u mogućnosti da radite sa svojim timom bez problema.
  • Organizacija: Kao profesor, morate pripremiti predavanja, popuniti ocene i pohađati časove. Podučavanje može biti opterećujuće ako ne možete da organizujete svoje vreme. Morate imati rutinu koju možete pratiti kako biste sve delove posla obavljali efikasno.

CV primer profesor

Preuzmite ovaj primer biografije nastavnika

Snežana Milojković je učiteljica u osnovnoj školi koja traži novi izazov. U ličnoj izjavi objašnjava svoje kvalitete, etičke vrednosti i vrstu posla koji traži. Dodajući svoje ključne veštine, interesovanja i kurseve, ona svom novom potencijalnom poslodavcu daje sve informacije koje su potrebne da bi stekli sliku o njoj kao predavaču. Koristila je Otago CV šablon koji ima neutralan izgled i ima malu sliku u gornjem levom uglu koja ne odvlači pažnju od ostatka biografije. Ovaj šablon se po želji može koristiti i bez slike.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća