Kako napisati dobar studentski CV? Najbolji saveti za zapošljavanje!

Svaki skorašnji diplomac će vam reći da je konkurencija na tržištu rada velika.

Zbog toga je važno uložiti mnogo truda u izradu profesionalnog cv-a.

Bez obzira da li tražite posao sa skraćenim radnim vremenom dok studirate ili želite da dobijete svoj prvi posao u industriji za koju ste se obrazovali, od suštinskog je značaja da vaš CV učinite prezentativnim i lakim za čitanje.

Čitajte dalje da biste saznali kako možete napraviti savršen CV koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Po čemu se studentski CV razlikuje od ostalih biografija?

U suštini, studentski CV se ne razlikuje toliko od profesionalnog.

Velika razlika, uopšteno govoreći, je u tome što nećete imati toliko iskustva kao neko ko je godinama na tržištu rada. Malo radnog iskustva je obično nedostatak, ali poslodavci razumeju da je malo verovatno da će studenti imati sve veštine koje su im potrebne – osim ako ne govorite o zrelim studentima koji su se vratili obrazovanju sredinom karijere.

Prema tome, biografija studenta mora veći fokus staviti na pozitivne atribute kandidata i njihove intrapersonalne veštine, a ne da ističe relevantno radno iskustvo ( ili u ovom slučaju nedostatak iskustva)

Kako započeti pisanje biografije

Pogledajte primer studentske radne biografije i radite na osnovu toga.

Postoji mnogo šablona koje možete izabrati i koji će vam pomoći da započnete.

Korišćenje tuđeg šablona može biti od velike pomoći i svakako je bolje od buljenja u prazan list papira. Iako su rukom pisane biografije prihvatljive u nekim okolnostima, daleko veći broj poslodavaca će očekivati da student napravi jednu u tekstualnom procesoru koji se može odštampati na jednom ili dva lista A4 papira ili poslati e-poštom, u zavisnosti od procesa prijave.

Time ćete istovremeno pokazati poslodavcu da ste vešti u pravljenju prezentacija, ili da vladate veštinama koje su možda ključne za poziciju za koju se prijavljujete.

Pokazaćete i svoju kreativnu stranu a način na koji predstavite sebe pomoćiće poslodavcu da upotpuni sliku o vama kao ličnosti.Ipak, nije lako da od skoro ničega napravite nešto.

Šta treba da unesete u svoj CV?

Počnite sa svojim imenom i podacima za kontakt pre nego što pređete na svoj lični profil i obrazovne kvalifikacije, uključujući svako radno iskustvo koje ste možda stekli.

Pišite celim rečenicama, čak i u slučaju kada možete koristiti tačke/brojeve za nabrajanje, na primer, da navedete svoje rezultate ispita.

Ako ste već diplomirali, onda zapamtite da prvo uključite informacije o svom trenutnom stepenu obrazovanja i naziv visokoškolske ustanove.

Dobar CV mora da sadrži najmanje sledeće:

Lične / kontakt podatke

  • Puno ime
  • Mesto stanovanja
  • Broj telefona
  • Adresa E-pošte
  • LinkedIn profil (ako je reprezentativan i ažuran)
  • Lični profil; kratak, ali moćan uvod o sebi

U dve do tri rečenice objasnite ko ste, u čemu ste vešti i šta tražite i koje su vam ambicije

Radno iskustvo

Opišite poslove i radno iskustvo koje ste već imali.

Ukratko objasnite svoje zadatke, odgovornosti i dostignuća.

Pokušajte i fokusirajte se na prenosive veštine koje će vam pomoći da budete uspešni i na drugim poslovima.

Obrazovanje i kvalifikacije

Prvo navedite šta ste poslednje završili ili šta trenutno studirate.

Ako je relevantno za posao za koji se prijavljujete, uključite detalje o vašoj diplomi, kao što su specifične naučene veštine, učešće na projektima, vašu specifičnu ulogu i dostignuća.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Kako se nositi sa malo ili nimalo profesionalnog radnog iskustva?

Nažalost iskustvo ne pada magično sa neba, zato iskoristite znanje koje ste stekli i svako moguće iskustvo da u najboljem svetlu prikažete svoje veštine i atribute u radnoj biografiji.

Aktivnosti kao člana klubova i društvenih grupa unutar i van fakulteta mogu se koristiti za demonstraciju vaših organizacionih, liderskih i komunikacijskih veština.

Nemojte biti u iskušenju da izmišljate radno iskustvo koje niste imali.

Verovatno ćete biti otkriveni prilično brzo na intervjuu ako nemate iskustva u oblasti za koju tvrdite. Koji god posao da ste radili, čak i ako je to bio samo praznični posao, relevantan je i pokazuje vašu sposobnost i volju da radite.

Naravno, ne želite samo da prikažete informacije koje su relevantne i time dodaju vrednost.

Ako smatrate da je potrebno da svom CV-u date malo više „materjala“, zbog nedostatka profesionalnog iskustva, razmislite o dodavanju sledećih delova:

Vannastavne aktivnosti:

Da li ste bili deo akademskog kluba, studentskog parlamenta ili ste pisali za studentske novine? Odlično! Ove aktivnosti mogu pokazati i veštine i posvećenost.

Ne pominjati ih u biografiji diplomaca bila bi velika greška.

Interesi:

Ako se vaši hobiji ili lična interesovanja poklapaju sa poljem posla ili industrijom za koju se prijavljujete, to bi vam moglo dati prednost u odnosu na druge kandidate. Pokušajte da budete konkretni ovde; šta te tačno zanima? Da li postoje određene knjige, autori ili stručnjaci koji vas inspirišu? Što ste konkretniji, to su vaša interesovanja autentičnija.

Školski projekti:

Da li ste radili projekat u kojem ste pokazali veštine potrebne za posao za koji se prijavljujete? To je odlična zamena za radno iskustvo! Opišite zadatak, vašu specifičnu ulogu i ishod/dostignuća projekta. Ako je projekat ili istraživanje koje ste uradili dobili bilo kakav publicitet, obavezno uključite vezu.

Dobre ocene:

Da li ste postigli natprosečne ocene?

To bi vam zapravo moglo dati prednost u odnosu na druge diplomce/studente.

Ovde je ključna prezentacija i možda biste želeli da se fokusirate na kurseve koji su najrelevantniji za oblast rada umesto na celu listu ocena.

Kako da napravite studenski CV koji će se istaći?

Budimo realni, nedostatak profesionalnog radnog iskustva može smatrati minusem od strane vašeg potencijalnog poslodavca.

Zbog toga ćete morati da zablistate u drugim oblastima, kao što je vaš CV.

Ovde je ključno da prilagodite svoju biografiju tako da se prividno uklapa u opis posla.

U opisu posla poslodavci daju mnogo naznaka o tome šta traže od kandidata.

Iskoristite ove informacije u svoju najbolju korist! Potrudite se da vaš CV bude pregledan i da poslodavac lako može uočiti tražene večtine.

Ako se prijavljujete za posao u kreativnoj industriji, onda svoju kreativnost možete istaći korišćenjem boja, grafika i slika. Međutim, većina diplomiranih poslova zahteva da se držite konvencionalnog formata koji otežava da se vaš CV izdvoji od konkurencije.

Alternativno, možete koristiti velika slova za naslove vaših odeljaka, da bi CV izgledao dinamičnije. Kada navodite ključne atribute koji vas čine idealnijim kandidatom od drugih, razumna upotreba različitih fontova ili podebljanog teksta takođe može napraviti razliku.

Ovde je ključno da ne preterujete sa formatiranjem ili vaš studentski CV na kraju može izgledati pomalo detinjasto.

Sledeći saveti će takođe pomoći da se vaš životopis izdvoji od drugih;

Obavezno uskladite različite delove svoje biografije i propratnog pisma kako biste ih učinili koherentnom, doslednom pričom za regrutere.

Na primer, ako se prijavljujete za posao koji je izrazito komercijalno orijentisan, ne pomaže vam da pominjete svoju ambiciju da postanete svetski poznati zaštitnik životne sredine.

Zahtevati veštine je jedno, demonstrirati ih drugo.

Ako postoje određene veštine važne za određenu ulogu, nemojte samo tvrditi da ih imate, već pokušajte da navedete gde ste ih naučili i kako ih primenjujete.

Dakle, ako tvrdite da imate jake organizacione veštine, pokušajte da pronađete primere gde ste pokazali ovu veštinu. Osim profesionalnog radnog iskustva, ovo može biti i organizovanje događaja za sportski klub ili studentsku asocijaciju, na primer.

Fokusirajte se na dostignuća.

Bez obzira na to da li ste dobili natprosečne ocene za određene kurseve ili projekte na univerzitetu ili ste bili fenomenalan radnik na svom sporednom poslu, to je nešto što zanima poslodavce.

Da li ste trčali maraton ili se popeli na planinu? Odličan način da nadoknadite nedostatak radnog iskustva a govori o vašoj posvećenosti, istrajnosti i načinu na koji prevazilazite prepreke.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Zašto je bitno da svoj CV prilagodite svakoj prijavi ?

Svi poslovi su različiti. Svi poslodavci takođe imaju različite identitete brenda i načine rada.

Istina je da ćete možda i dobiti poziv za taj bitan intervju čak iako svoj CV ne prilagodite zahtevima konkursa.

Međutim, prilagođavajući svoju biografiju tu i tamo, dajete sebi najbolje moguće šanse da budete pozvani. Ne morate da prepisujete svoju biografiju u potpunosti svaki put kada se prijavljujete za posao. Čak i neke suptilne izmene mogu napraviti veliku razliku.

Na primer, zamislite da želite da se zaposlite u dobrotvornom sektoru.

Kada navedete svoje školske kvalifikacije, prvo navedite rezultate koje ste ostvarili iz prirodnih nauka, posebno ako se dotični poslodavac bavi medicinskim istraživanjima.

Tom istom logikom, trebalo bi da navedete svoje jezičke veštine ako dotična dobrotvorna organizacija posluje u inostranstvu i može zahtevati takve veštine.

Čak i ako mislite da ovi detalji neće napraviti razliku, morate imati na umu da su neke studentske biografije veoma slične jedna drugoj. Najmanja prilagođavanja mogu vam doneti prednost u odnosu na vaše konkurente i dovesti vas u uži izbor za intervju.

Još jedan koristan savet je da promenite redosled teksta vašeg ličnog profila tako da se sve informacije koje su relevantnije za poslodavca pozicioniraju više u vašem CV-ju i budu preglednije.

Koji format i strukturu izabrati za studentski CV?

Neke prijave za posao će navesti format u kojem žele da dobiju biografije.

To je obično zato što je proces praćen formularom za prijavu i poslodavci o kojima je reč ne žele da dupliraju informacije što će usporiti njihov proces selekcije.

U okolnostima u kojima za vas nije predviđena struktura, onda je najbolje da se držite isprobanog i testiranog formata. Koristite jasan i čitljiv font koji izgleda profesionalno.

Comic Sans je nešto što treba izbegavati, ali Times New Roman, Arial i Verdana dobro rade. Koristite malo veću veličinu slova za svoje ime i kontakt podatke – na kraju krajeva, CV je o vama. Iskoristite i podnaslove za različite delove svoje biografije.

Uverite se da dobro koristite prelome redova kako bi informacije u vašoj biografiji bile raspoređene na način koji se može brzo pregledati.

Imajte na umu da poslodavci vide stotine studentskih biografija sa puno nade, ponekad svakog dana, tako da će vaš biti pročitan do detalja samo ako je prošao prvi krug selekcije.

Imajte na umu da vaš CV ne bi trebalo da bude predugačak.

Koliko bi CV trebao da bude dugačak nije precizirano jer će dužina cv-a zavisiti i od obima informacija navedenih u motivacionom pismu ili obrazcu za prijavu.

Ukoliko u rukama prevrćete dve strane A4 formata, to je siguran pokazatelj da je vaš CV pedugačak i da ga morate skratiti.

Cv za studente | Auckland šabloni

Preuzmite ovaj primer biografije

U primeru biografije iznad, podnosilac prijave Filip je diplomac Poslovnog fakulteta i traži ulogu u ljudskim resursima da započne svoju karijeru. Tokom studija već je stekao relevantno radno iskustvo, kako profesionalno tako i volontersko. Ovo iskustvo bi mu moglo dati prednost u odnosu na druge kandidate, stoga je visoko u njegovoj biografiji. Da bi svojoj radnoj biografiji dao dodatnu težinu, Filip takođe pominje svoju vannastavnu aktivnost koja može biti od značaja. Pol je odlučio da koristi neutralni, ali profesionalni šablon biografije „Auckland“ bez fotografije. Sa našim CV-builderom lako je preći na drugi šablon. U primeru ispod, transformisali smo već postojeći Filipov CV u jedan sa slikom.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Cv za studente | Cambridge šabloni

Preuzmite ovaj primer biografije

Filipov CV se sada koristi u modernijem šablonu Cambrige sa fotografijom. Šablon se po želji može koristiti i bez fotografije. Sa CVmaker-om možete lako da duplirate svoj CV i prilagodite ga tako da odgovara vašoj prijavi. Takođe pogledajte naše druge CV-šablone i izaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj prijavi!

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Praktični saveti i greške koje treba izbegavati

  • Izbegavajte sleng izraze i neformalan govor. CV-i su formalni dokumenti i treba ih tretirati kao takve, čak i ako dotični poslodavac sebe smatra fanki.
  • Pregledajte svoju biografiju više puta kako bi ste na vreme uočili i ispravili greške u kucanju i pravopisne greške. Čak i briljantni pisci eseja na univerzitetu prave greške ovog tipa, pa proverite i još jednom proverite pre nego što ga pošaljete.
  • U svoju biografiju ne uključujte informacije koja je već uvrštena u obrazac za prijavu. Smanjite svoju biografiju u skladu sa tim, ili uključite dodatne informacije koje biste inače morali da izostavite.
  • Svako radno iskustvo je dobrodošlo kada se prijavljujete za svoj prvi posao nakon diplomiranja. Stoga ne bi trebalo da vas bude sramota da spomenete čak i ‘’male poslove’’ koje ste obavljali u prošlosti. Skoro svi studenti moraju da zarađuju dok studiraju ovih dana i poslodavci to razumeju.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća